”Jag klassas som en gud här i Chile”

Mendez laddade för schlagerfinalen inför 110 miljoner tv-tittare

NÖJE

Här laddar Mendez upp inför fredagens schlager-final.

Med 110 miljoner tv-tittare och tusentals fanatiska fans efter sig i Chile tänker han bara på en sak:

- Under mina tre minuter i schlagerfinalen ska jag få hela Sverige att dansa.

Foto: BRUNO LUCCA/AP
EN SUPERSTJÄRNA I Sverige är det först i och med att han kvalificerade sig till schlagerfinalen i Globen som Mendez blivit en riktig stjärna. Men i Chile är han en av de största artisterna. När Aftonbladet intervjuar Mendez befinner han sig i landet för att spela på en festival i Viña del Mar, och utanför hotellfönstret jublar fansen så fort han visar sig. "Det är helt sjukt här. Det blir kaos om jag går ut", säger Mendez.

När Aftonbladet får tag i Mendez på en sprakande telefonledning från Viña del Mar i Chile är det en aning svårt att kommunicera.

Det finns två anledningar till det:

Mendez är förkyld och låter som om han ska tappa rösten när som helst.

- Det är vädret här som ställt till det. Men jag får behandling och det ska inte vara några problem, säger han.

"Det blir kaos om jag går ut"

Ljudvolymen i bakgrunden. Tusentals fanatiska fans står utanför Mendez hotellrum. Och varje gång de får en skymt av latinostjärnan låter det som det gör på de gamla tv-bilderna från Beatles-konserter.

- Det är helt sjukt här. Det blir kaos om jag går ut, jag måste hålla mig på hotellrummet. Och varje gång jag visar mig i fönstret blir de helt galna. Lyssna! säger Mendez, går till fönstret och vrålet hörs på hela Aftonbladets redaktion.

Mendez har med sina skivor blivit en av Chiles mest kända personer. I en omröstning om vem som var mest populär i landet hamnade president Ricardo Lagos etta.

Tvåa kom Mendez.

- Jag klassas som en gud härnere. Bara det att 110 miljoner kommer för att titta när jag uppträder på Viña del Mar-galan är otroligt.

"Jag kör på 200 procent i Globen"

Är det här ett bra sätt för dig att ladda inför finalen i schlager-SM?

- Det här är en perfekt uppvärmning. Nu får jag veta hur stort det kommer vara sen i Tallinn om jag vinner. Jag kör här på 100 procent och sen kommer jag hem och kör 200 procent med "Adrenaline" i Globen.

Har du hunnit smälta vinsten i delfinalen?

- Ja, nu inser jag hur stort det är för mig. Det har förändrat allting. Jag har försökt komma in i det svenska samhället i 17 år och nu har plötsligt tre miljoner svenskar sett mitt jobb, vad jag gör. Det är otroligt.

Vad har du märkt för förändring i bemötandet av folk på gatan?

- Nu är det inte bara ungdomar som känner igen mig utan också 50-60-åringar. Och det som är fantastiskt är att de uppskattar mig och att de mer och mer upptäcker den svenska mångfalden. Och nu hoppas jag att få kunna visa att Sverige är ett mångkulturellt land även för resten av Europa.

"Det är öppet - men min låt är bäst"

Vad tror du om konkurrensen i finalen?

- Den är tuff. Det finns allt: traditionell schlager, ballader och mer modern musik. Det är helt öppet. Men min låt är bäst.

Vem är din främsta konkurrent?

- Det är väl Kikki och tanterna. Men frågan är om tittarna vill se Jurassic park i Tallinn eller någon "fresh" som kan vinna alltihop.

Vad vill du säga till dina fans inför fredag?

- Jag lovar att de ska få se det bästa av mig. Jag ska bjuda på 200 procent karneval - på tre minuter. Hela Sverige ska dansa. Och om de sen väljer att rösta på mig kommer jag ta hem hela skiten i Tallinn. Det kommer bli hur stort som helst!

Klas Lindberg