Säg nej som Herbie

NÖJE

Du hade tänkt dröna i sängen men finner dig själv böjd över bästa vännens flyttkartonger. Att säga "nej" är bland det svåraste som finns.

Men inte för dokusåpan "Popstars" jurybödel Herbie.

Här berättar han hur du ska

säga ifrån.

Foto: KANAL 5
Så du vill bli stjärna? Yeah right.

Kanal 5:s dokusåpa "Popstars" är drömkrossar-tv i sin allra renaste form. Tonårstjejer med klingande stämmor och killar med pojkbandsambitioner hoppas bli de lyckligt utvalda när nästa Excellence ska vaskas fram. Problemen är två:

1. Tusentals söker, men bara en handfull väljs ut.

2. Du får bara 30 sekunders solosång på dig innan juryn beslutar om du platsar eller inte.

Får du ett "ja" väntar skivkontrakt, premiär och antagligen en hel del pengar. Blir det ett "nej" är det bussen tillbaka till någon folkhögskola i skogarna utanför Gävle. Tuff skit. Mannen som tittar alla hoppfulla i ögonen, mannen som talar om för dem att de inte platsar, som grusar deras drömmar och skickar ut dem i kylan är Herbie.

Herbie flackar aldrig med blicken, säger aldrig "kanske" eller "okej då" när han tycker att någon stinker. Han säger precis vad han tycker utan att darra på stämman. Och nu ska han lära dig att göra samma sak.

Herbie, du gör ett jäkligt rakt intryck i "Popstars". Det är inte mycket krusiduller när du talar om för folk att de inte platsar.

- Nej, men det är mitt jobb att vara ärlig. Att säga nej är det svåraste som finns. Privat är jag inte lika tuff.

Det är svårt att säga ifrån. Vilket är det största misstaget jag kan begå?

- När du bestämt dig för att säga "nej" men ändå drar till med "jag återkommer" eller "vi får se", sånt kallas lögn. I "Popstars" ställer sig unga grabbar och tjejer och sjunger a capella framför tv-kamerorna, jag kan inte tänka mig något svårare. De förtjänar ett ärligt och rakt svar.

Herbies bästa ”nej”-tips:

Per Gunne