Terrorattacken räddade Vännerna…

1 av 7 | Foto: KANAL 5
Inga kan sitta som Vänner.
NÖJE

Det är världens mest framgångsrika sitcom. Den dyraste. Den mest omtalade. I dagarna börjar de absolut sista "Vänner"-avsnitten spelas in. Här är sagan om de sex kompisarna i New York. Om deras drogproblem, frisyrer och hur den 11 september räddade dem.

Originalvännerna hette Martha Kauffman, David Crane och Kevin Bright. Tre kompisar med stor ambition och sjuk humor som utarbetade koncept för sitcoms i början av nittiotalet.

En antogs: "Friends like us" skulle den heta, en serie om sex tjugonåntingare i New York. Senare ansågs namnet för krångligt och kortades ned.

Det var 1994. Senare har "Vänners" popularitet ofta förklarats med att Kauffman, Crane och Brights jargong privat är precis lika rå men hjärtlig som den på tv. En annan viktig faktor har sagts vara att den skapades, och skrivs, av både män och kvinnor.

De flesta populära sitcoms kretsar kring en rolig man. ("Cosby, "Alla älskar Raymond", "Tummen mitt i handen", "Frasier"). Kvinnorna är biroller, fruar eller mödrar som säger typiska fru- och mammasaker och har maten klar. I "Vänner" har Monica, Rachel och Phoebe minst lika komplexa personligheter som killarna.

Seriens stjärna skulle heta Courtney Cox, tänkte man. Hon var framröstad som en av USA:s snyggaste kvinnor och skulle spela Rachel, den charmiga överklasstjejen som lämnade sin make vid altaret.

Men något stämde inte. Till slut föreslog Cox själv att hon skulle provspela som Monica. Och plötsligt föll allt på plats.

Rollkaraktärerna gjordes om för att passa Matthew Perry, Matt Le Blanc och David Schwimmer. Chandler skulle exempelvis aldrig ha varit en sådan lustigkurre om inte Matthew Perry så ofta under inspelningarna lagt in egna skämt som senare skrevs in i handlingen.

När Lisa Kudrow blev Phoebe hade hon precis genomlevt de värsta dagarna i sitt liv. Lisa Kudrow hade nämligen förlorat rollen som Roz i "Frasier" till Peri Gilpin.

"Rachel" fortsatte att vara ett problem. Jennifer Aniston hade den komiska tajming som behövdes. Problemet var bara hennes utseende. Den helt normalbyggda Aniston fick rådet att gå ned i vikt för att på så sätt öka sina chanser drastiskt - och eftersom Hollywood är Hollywood och livet är förjävligt gick Aniston ned tio kilo och fick rollen.

Jennifer kom att ta över Cox roll i serien som "den snygga". Det var en slump som gjorde det. En kompis skulle klippa hennes hår och det blev snett längst fram. För att inte behöva klippa hela håret kort klippte hon etapper.

"The Rachel cut" var född. Alla ville ha den. När Aniston själv hade hunnit sparat ut håret och färgat det blont var hon redan etablerad som en modeikon.

När sjunde säsongen startade var kritikerna enade igen. "Vänner" borde lägga ned, och det snart. Serien hade blivit träig och förutsägbar. Ross hade blivit överdriven och liknade nu mest ett psykfall, menade man. Chandlers och Monicas förhållande hade resulterat i att varje avsnitt verkade handla om parproblem.

Rykten gick dessutom om stora problem i kulisserna. Elaka rykten påstod att Courtney, Lisa och Jennifer mobbade ut gästskådisarna Elle McPherson och Reese Witherspoon eftersom de fick dem att känna sig gamla och fula.

Värst mådde ändå Matthew Perry, vars alkohol- och drogvanor höll på att ta över hans liv. Han kunde få allt han ville ha, och han tyckte inte om det.

Till slut ställdes han inför ett ultimatum. Lägg in dig på en klinik, eller sluta i serien.

Sedan kom den elfte september. Terrorattackerna. Det blev landssorg. "Vänners" tittarsiffror hade tidigare rasat eftersom konkurrentkanalen sände "Survivor" (amerikanska "Expedition: Robinson") på samma tid.

Nu ville folket inte se skägg från vildmarken som tjatade om att de saknade mat och sina flickvänner. De ville bli roade, för att glömma. De bytte kanal. Och "Vänner", som hade genomgått krismöten och tagit kritiken från tittarna på blodigt allvar, började bli oförutsägbar och rolig igen. När det visade sig att Rachel var gravid rusade tittarsiffrorna i höjden.

De 5 coolaste Vänneravsnitten

4 av de bästa…birollerna

4 av de bästa citaten

Annika Norlin