– Jag vill visa att jag är en tuff poptjej

Foto: andreas lundberg
NÖJE

Hon har vunnit Melodifestivalen. Två gånger. Hon har vunnit svenska folkets hjärtan. För alltid. Men för första gången har Carola förlorat slaget om skivköparna. I Puls berättar hon om sex och musik, knarket i nöjesvärlden och sin tuffa comeback.

Foto: andreas lundberg
När Carola väl tar itu med disken kan hon tycka att det är riktigt avkopplande.

Carola, 19, trånar mot kameran medan en boaorm slingrar sig runt hennes kropp i musikvideon ”Nature of the

beast”. Tre år har gått sedan hon slagit igenom som pigg och kristen tjej i Melodifestivalen inför nära sju miljoner tv-tittare.

Scenbyte.

Nära 15 år har gått och samma Carola tittar på MTV Music Video Award 2001. Baptistflickan Britney Spears, 19, uppträder live på scenen och låter en pytonorm ringla över sin lättklädda kropp.

– Jag kände verkligen igen mig när jag såg det. Jag vet hur det är och hur lätt det är att hamna där. Det är lätt att falla för påtryckningarna. Man vill så gärna bevisa att man minsann är en tuff poptjej och inte bara helylle. Balansen är hårfin.

– Problemet är bara att man får äta upp det sedan. Då ifrågasätts ens oskuldsfullhet kontra djärvhet. Det blir lätt för mycket åt andra hållet. Samtidigt är det helt klart att naket alltid kommer att sälja i den här branschen, säger Carola.

Hon befinner sig i ett känsligt läge – rent kommersiellt.

Nya popplattan ”My show” har visserligen passerat guld i försäljningssiffrorna. Ett fullt godkänt resultat – om det inte handlat om en artist med skyhöga förväntningar på sig.

Den klassiska branschlösningen hade varit att krydda comebacken med sex, som jämnåriga Kylie Minogue lyckats med.

En mer avklädd image skulle kunna vara en genväg till toppen på listorna.

Inte minst med tanke på att Carola skapar krigsrubriker bara hon kör motorcykel utan hjälm. I en video.

– Men jag vill aldrig halka ner i den fallgropen igen. Jag tar hellre präktighetsstämpeln, än att jag ägnar hela livet åt att försöka tvätta bort den.

– Det är konstigt det där. Att det verkar finnas en extra spänning om någon är troende och samtidigt har kurvor?

– Fast i norska media framställs jag nu tyvärr som ”sexiga Carola” för att jag sätter på mig skinnbrallor i popsammanhang. Där har jag ju främst varit förknippad med gospel. Det känns som om jag måste ha väggbonad eller folkdräkt på mig under intervjuer för att inte missuppfattas där.

Jag för in samtalet på systrarna Graaf som lyckats vara både troende kristna och Sveriges mesta utvikningstjejer.

– Jag tror att det första mötet är oerhört viktigt eftersom det är det första intrycket man faller tillbaka på. I mitt fall var det Melodifestivalen – ett folkligt sammanhang.

– Systrarna Graaf har säkert en genuin och varm tro. Men de slog igenom med bilderna. De är identifierade med det och då är det otroligt svårt att komma ur det. Men kristendomen är inte till för perfekta människor så varför ägna sig åt att hitta fel och klanka ner på folk.

Carola har också orsakat en del höjda ögonbryn bland de mest bibelsprängda.

Hon syns regelbundet på festbilder från inneställena i Stockholms innerstad.

– Jag är genuint äkta i min tro. Det är mitt liv. Men sedan är jag en oerhört spontan människa också och det kan ju leda till en del strul (skratt).

– Det finns en frihet och glädje i min tro som inte är så puritansk och inrutad. Jag gillar att göra busiga grejer.

– Och jag tycker faktiskt att det kan vara svårt att leva vardagsliv ibland. Jag lever ett liv med högt tempo.

Hur glammar du till vardagen?

– Jag gillar spontana initiativ. Att planera en överraskningsfest och sånt. Och i dag kan jag njuta av ostron med gott samvete. Det är så fantastiskt gott och jag är värd det. Å andra sidan blir det otroligt mycket mikromat också – och så älskar jag tunnbrödsrulle.

Diska är ingenting för dig?

– Disk är inget problem för mig. När jag väl gör det kan jag tycka att det är avkopplande.

Singellivet efter skilsmässan från Runar har lett till en ny sorts frihet för Carola. Inte minst yrkesmässigt.

– Det är lättare att få ur sig saker när man är singel. Men det är också lättare att helt gå upp i arbetet och det behöver ju inte vara positivt. Det är inte kul att bara ha sitt liv i jobbet. Men just nu är jag i en period där jag gillar att träffa folk och skapa. Jag är lycklig i det.

– Men Runar har alltid stöttat mig och aldrig bromsat mig.

Du har inte haft någon karl som dragit ner dig i träsket som Whitney Houston?

– Bobby ”Runar” Brown, menar du (skratt)? Nej, jag har haft tur. Men jag tror inte att det där bara beror på vem man är tillsammans med. Det kan ligga latent inom en.

– Jag har aldrig prövat kokain eller andra droger, men i USA är det otroligt vanligt. Som artist där är det jättelätt att hamna i det. Man vill slappna av efter gig och belöna sig själv. Men för mig är det godis, choklad och desserter som gäller i de lägena.

– Jag är inte i miljöer där droger är synliga för mig. Men man kan inte säga hur man reagerar om man är svag under en tuff period i livet. Därför är det oerhört viktigt att veta vad som är bra för en. Och att ha vänner som påminner om att det här inte är bra för dig.

Men kompisar kan också vara en komplicerad historia. Förra året spreds den numera famösa bilden där Carola pussade Mattias Håkansson, en låtskrivare hon samarbetade med under arbetet med ”My show” och inledde ett kortare förhållande med. Bilden togs på en privat fest med Carolas egen kamera, som glömdes kvar och sedan dök upp på en skvallertidningsredaktion.

Blir man inte paranoid av sånt?

– Jag vägrar att bli det, även om jag har vänner som tycker att jag borde vara det mer. Men skulle det dyka upp någon intressant man igen och jag skulle bli omdömeslös får jag väl skicka fram mina bulldozrar, tjejgänget, så att så lite som möjligt kommer ut (skratt). Men nu håller jag på mig.

Det kan vara lite si och så med den saken. Nyligen pekades musikern Lars Sandström i partybandet Marmeladorkestern ut som Carolas nye kille i en skvallertidning.

– Det var helt sjukt. Hänt Extra hade ju publicerat en bild på fel kille.

Så ni känner varandra. Är ni ett par?

– Ingen kommentar.

Carolas taleskvinna Ulrika Hammar är också inställd på att mörklägga.

Ni skulle kunna säga att det bara är en lögn i en skvallertidning. Då hade situationen hamnat i ett helt annat ljus?

– Det är mycket möjligt, säger hon.

Ändå väljer ni ”ingen kommentar” och lämnar fältet fritt för spekulationer?

– Ja, det kommer att vara vårt svar en lång tid framöver.

Carola laddar för popturné i sommar – med plattan ”My show” i bagaget. Hon tror på sitt nya låtmaterial och är beredd att jobba hårt för det. En hel drös med ännu gällande publikrekord från 80-talets magiska ”Främling”-turné väntar på att slås där ute.

– Just nu är jag full av energi – som ett stort vattenfall.

arkiv Carola

Dan Panas