- Jag är ute ur en lång tunnel

Paul McCartney berättar om rekordturnén och bröllopet

NÖJE

NEW YORK

59 år gammal står Paul McCartney åter i strålkastarljuset.

Ny skiva, ny turné och snart ny fru.

- Jag har kommit ut ur en lång mörk tunnel, säger Paul McCartney.

Foto: AP

Hela världspressen är samlad när Paul McCartney ger presskonferens på Madison Square Garden i New York för att bemöta den oväntade succén med skivan "Driving Rain" och påföljande turnén "Driving USA".

Det är en turné som slagit rekord i biljettförsäljning - ingen turné i USA:s historia har sålt lika många biljetter på så kort tid.

Något som tyder på att Paul, trots fyra intensiva decennier som rockstjärna, fortfararande är i full gång.

Kritik för hutlösa biljettpriser

- Varje turné är en ny upplevelse för mig. På den här gör jag till exempel ett akustiskt set för första gången någonsin. Första kvällen på scen så står man där och tänker "jäklar, varför skulle jag göra något nytt? Jag borde bara fortsatt köra med det som funkar." Men man måste alltid förnya sig, annars blir man uttråkad och det märker publiken, säger Paul.

Turnén har dock fått mycket kritik för de skyhöga biljettpriserna. På Madison Square Garden kostar den dyraste biljetten 254 dollar - omkring 2 700 kronor. Miljardären McCartney behöver knappast de pengarna själv, men så behåller han heller inte allt.

- Av alla pengar jag tjänar går en stor del till välgörenhet. Och vad gäller biljettpriserna så har jag bara kollat vad andra tar betalt. Jag jämförde med U2, Madonna, Rolling Stones och jag tänkte att jag är väl i alla fall nästan på samma nivå som de. Stones kommer förresten att ta mer betalt för sina biljetter än jag, säger Paul.

Gifter sig hos Lindas släkt

När turnén avslutas sent i maj väntar giftermål med Pauls blivande fru, 34-åriga Heather Mills.

Det kommer att äga rum hemma hos en släkting till Linda McCartney, Pauls tidigare fru som avled i cancer 1998, en tydlig markering från hennes familj att de accepterat Pauls nya fru.

- Jag har gått igenom en väldigt svår period med Lindas sjukdom och hur hemskt det slutade. Nu efteråt känns det som att jag kommit ut ur en lång, mörk tunnel och jag är åtminstone lyckligare nu än jag var då.

Paul berättar hur bra han trivs med bandet.

- Jag har åter insett hur mycket jag älskar att uppträda och jag ska snart gifta mig med en ljuvlig tjej, och tja, summan av allt detta är att jag mår bättre än på väldigt länge.

Martin Gelin