Läs något nytt i sommar

1 av 6
More fire
NÖJE

Puls Linda Hjertén listar landets hetaste debutanter.

Namn: Karolina Ramqvist.

Titel: More fire.

Bokförlag: Modernista.

Karolina Ramqvist, musikrecensent på Dagens Nyheter, har gjort sin romandebut med "More fire". Boken är en kärleksförklaring till reggaen men också en bok om kärlek över gränsen mellan den första och tredje världen. Bokens jag, en ung tjej, åker till Jamaica för att göra ett reportage. Där upptäcker hon musiken, landet, de politiska problemen och en hel del fester. Men allt blir väl inte riktigt som hon tänkt sig.

Namn: John Erik Riley

Titel: Vandringshistorier

Bokförlag: Norstedts

Vandringshistorier är en novellsamling av norskamerikanska John Erik Riley. Novellsamlingen består av fyra historier som utspelar sig i Bosnien, New York och Norge. Handlingen i historierna handlar om våld, övergrepp och destruktiv sexualitet. John Erik Riley har funnit språklig inspiration i hiphopen och boken har beskrivits som något av det mest vulgärt obscena och frånstötande man kan läsa i dag. Bara det gör en sugen.

Namn: Åsa Ericsdotter

Titel: Kräklek

Bokförlag: Wahlström och Widstrand

Åsa Ericsdotter debuterade med boken "Oskyld" 18 år gammal. Nu kommer andra boken "Kräklek" som handlar om just kräks. Bokens huvudperson lider av ätstörningar. Men det är inte ännu en bok om anorexi och bulimi. Här symboliserar uppkastningarna mer spyor av liv och kärlek än av galla. Ruskig och viktig prosasamling om ett ämne som det skrivs allt mer om och som egentligen aldrig kan tjatas ut.

Namn: Mats Kolmisoppi

Titel: Jag menar nu

Bokförlag: En bok för alla

Mats Kolmisoppi kommer från en så kallad mångkulturell bakgrund och hans debutroman "Jag menar nu" väckte stor uppmärksamhet i de litterära kretsarna i Sverige förra året. "Jag menar nu" är en ung och modern novellsamling som handlar om att hitta en identitet i olika former av kollektiv. Du följer med in i kampsportsklubben, in i politiska grupper och undergroundkulturen. Den beskriver tomheten som många ungdomar känner och beskriver deras sökande efter en mening med livet och döden. En bok som många nog kan känna igen sig i med andra ord.

Namn: Tomas Jacobsson

Titel: Morfin

Bokförlag: Wahlström och Widstrand

En roman som utspelar sig under de korta åren då internet slog igenom och media tog över landet. Den handlar om ett gäng 30-åringar som försöker hitta meningen med livet. De lever i den där lyxiga och glassiga världen där majoriteten av befolkningen inte har tillträde. Som Tomas Jacobsson själv gjorde innan han förlorade miljoner på dot.com kraschen.

Namn: Caterina Pascual Söderbaum

Titel: Sonetten om andningen

Bokförlag:Lejd

"Sonetten om andningen" är Caterina Pascual Söderbaums debutroman. Den vann Författarförbundets Katapultpris 2002 för bästa debut med motiveringen att den var en djärv och originell bok. I "Sonetten om andningen" vävs olika livsöden samman. Från semesterfirarna på Cypern till den cancersjuka mannen som ligger på dödsbädden. "Sonetten om andningen" är en bok där läsaren själv får foga samman handlingen.