Svindlande åktur till en älskad galax

NÖJE

Star Wars: Episod II

- Klonerna anfaller

Amerikansk action i regi av George

Lucas, med bl a Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Samuel L Jackson, Christopher Lee, Ian McDiarmid och Pernilla August.

Foto: FOX FILM
En del är gjorda i stål, andra består av vanlig hud.

Ett äventyr som fansen kommer att älska.

"Episod II - Klonerna anfaller" är både roligare och mer spännande än "Det mörka hotet". Hårdare tider, tuffare intrig och mer vuxen spänning. Medan politikerna i senaten på Coruscant diskuterar om det behövs en armé för att hjälpa Jedi hålla fred, hotas senator Amidala ( Natalie Portman) till livet av prisjägare.

Hon får skydd av Anakin Skywalker ( Hayden Christensen) medan Obi-Wan Kenobi ( Ewan McGregor) försöker hitta vem som försöker döda henne.

Hans jakt börjar i en smutsig bar i Coruscant och för honom till nya planeter. Här finns stormiga vattenriket Kamino och den steniga Geonosis, båda viktiga i bakgrunden till Klonkrigen.

Filmen rör sig från stillsamma kärleksstunder mellan Amidala och Anakin till hisnande biljakter och stridsscener. Fast biljakten här sker i luften, i den tätt trafikerade Coruscant och det känns som att kastas utan skyddsbälte in i ett dataspel.

Slagen är större och motståndarna värre.

Här finns nya monsterdjur, men också tvåbenta slagskämpar som Jango Fett ( Temuera Morrison) och Zam Wesell ( Leeanna Walsman).

Jimmy Smits spelar politikern Bail Organa och Christopher Lee den mystiske Count Dooku.

Anakin Skywalkers resa innehåller också en tur till hemplaneten Tattoine, där familjen Lars hem från första "Stjärnornas krig" återskapats, och Pernilla August är med i en kort scen som hans mamma.

Hayden Christensen är bra som den 19-årige temperamentsfulle Anakin Skywalker, kluven av motstridiga känslor.

George Lucas har mycket han vill förklara och berätta, och stundtals blir man nästan bedövad av alla namn och ledtrådar. Men mest av allt är "Klonerna anfaller" en fantastisk bildupplevelse som tar oss till nya världar.

I häftiga världar grubblar huvudpersonerna på kärlek och lojalitet, på att göra det rätta och vem man kan lita på. Med bra skådespelare håller Lucas intensiteten brinnande även i de lugnare stunderna. Men mest är "Klonerna anfaller" en svindlande åktur till en älskad galax.

Jens Peterson