Alla tiders badkläder

NÖJE

Från heltäckande till en tråd i röven. Puls Linda Hjertén har kollat in baddräktens historia.

Foto: Sara Ringström

Baddräkten uppfanns 1880 när folk började bada utomhus. Det var plötsligt modernt att gå på stranden, kasta sig i plurret och leka i sanden. Men det var blyga badare på 1800–talet. Kvinnorna badade i heltäckande plagg med långa ärmar och byxben, strumpor, skor och mössor. Männen fick visa mer i linnen och knälånga byxor. På 1920–talet förändrades kvinnornas baddräkt. Den blev mindre och inte lika otymplig. Baddräkten blev en slags unisexuniform med linnen och knälånga shorts. På 30–talet kom den stickade baddräkten i ylle för den som ville svetta bort bakfyllan och lukta dränkt hund.

1946 kom kvinnornas revolution i form av bikinin. Självklart väckte den starkt motstånd när kvinnorna plötsligt visade både mage och klyftan mellan brösten, även om bikinin till en början mest påminde om mormors trosor med en gigantisk bh till. Killarna sprang plötsligt omkring med bara bröstmuskler och badshorts. Världen hade vänts upp och ner men allt som 40–talet tickade på blev både bikinin och badshortsen allt mer accepterade.

Bikinin fortsatte att dra mindre tyg under 50– och 60–talet. Kvinnokroppen på 50–talet skulle likt Marilyn Monroes vara kurvig med smal midja och breda höfter, och baddräkten blev en slags romantisk korsett. Männen skulle ha små och taighta badshorts på riktiga badpojkar.

På det glada och frigjorda 70–talet försvann nästan bikinin helt och ersattes av bara bröst och en tyglapp för de mest intima delarna.

Baddräkten fick ett återtåg på 80–talet då man återigen skulle visa mindre hud och mer spandex.

I dag kan man se ut lite som man vill på stranden. Vill du slippa vita bröst, sola topless. Vill du slippa vit bak, sätt en tråd i röven. Du kan vara antingen sportig i badshorts eller märkesrätt baddräkt från Panos, 50–tals retro i taightare badshortsfodral och halterneck med större bikinibyxa eller modig och strandraggande i chockrosa string.

Sommarens badmode

Linda Hjerten