”Jag har blivit utsatt för hot”

In på livet med Johan Rheborg

1 av 5 | Foto: GUNNAR ASK
hypokondriker Johan Rheborg får ibland anfall av hypokondri. Då tror han att han drabbats av alla möjliga dödliga sjukdomar. - Jag tänker på döden hela tiden, berättar han för Aftonbladets Karin Lindstedt. Han avslöjar också att han är besatt av billigt rakvatten. När han gjorde rollen som Åke i "Cleo" använde han ett slibbigt franskt märke för att komma in i rollen ordentligt.
NÖJE

Han är Percy Nilegård med hela svenska folket.

Men Johan Rheborg, 38, har fått känna på kändisskapets baksida.

- Jag har utsatts för hot. Det är jävligt obehagligt, särskilt när man har barn.

För Aftonbladet berättar han om rädslan för döden, flygkraschen och sin besatthet av billigt rakvatten.

Scenskolan ville inte ha honom.

I stället blev det juristlinjen och Berghs reklamskola för den unge Johan Rheborg. Men drömmen om att stå på scen, att få göra film, den där envisa viljan att bli skådespelare gav inte med sig.

- Det är ett gift. Det är en sexuell läggning man inte kan värja sig emot helt enkelt, förklarar han.

Nu har Johan Rheborg hunnit bli 38, snart 39. Och inte är han en torr jurist som läser paragrafer i lagboken. I stället blev han den galne Percy Nilegård, galaxhjälten Kenny Starfighter och den ihärdige karriäristen Åke. Bland annat.

Åke tackar visserligen för sig i sista avsnittet av succé-serien "Cleo" i SVT i kväll. Men Percy lever kvar.

- Det är en karaktär som jag aldrig kommer bli kvitt i hela mitt liv så honom fortsätter jag att göra med glädje.

Nu följer Percy med ut på "Rhapsody in rock"-turnén i sommar.

Hämmar aldrig Percy Nilegård dig? Hindrar dig att få andra roller?

- Nej, det kan man inte säga. Han har varit den stora dörröppnaren. Visst kan det vara så att folk förknippar mig med den rollen men det tror jag släpper så fort jag spelar en annan roll.

Ni har just börjat spela in den nya Killing-filmen. Berätta!

- Nja, jag vill snarare göra än prata om det just nu. Vi har nyss börjat spela in och allt är nytt och virrigt. Det är ett mycket långt projekt, har alltid varit och kommer så förbli.

Du har samtidigt tagit ett steg bort från humorrollerna. Vill du göra mer seriösa roller nu?

- Ja, det är ett medvetet val. Jag tycker det är kul att spela och vill spela så mycket som möjligt. "Bash" på Backstage var en verklig utmaning. Hittills har jag mest gjort egna roller som jag skriver i Killinggänget och det är kul att göra annat också.

Har du bra självförtroende?

- Nej, fy fan, alltså det där är jobbigt. Jag har så fruktansvärt dåligt självförtroende. Jag har aldrig gått någon skola så jag tittar väldigt mycket på hur andra spelar. Jag har dessutom djävulska krav på mig själv och är min största kritiker.

Blir du påverkad av rollerna du gör?

- Det färgar en mycket. Man förändrar sig själv lite grann. Gör jag mörka grejer så präglar det mig. "Bash" tog väldigt på mig, sänkte mitt allmänhumör mycket. Det var jävligt svart under den perioden och ryckte upp massa mörker i mig. Familjen märker av det där. När jag gjorde "Cleo" var jag mycket gladare, men det var ju en lättsammare roll.

Finns det nackdelar med kändisskapet?

- Ja, jag har blivit utsatt för hot. Det hände i samband med "Spermaharen". Folk blev väl provocerade. Men det är jävligt obehagligt. Det kom in mejl ibland, väldigt otäcka, till alla oss. Jag vill inte gå in på vad de skrev men det var rätt grova grejer. Jag tycker det är hemskt obehagligt när man har barn och så. Jag är gärna provokativ men det finns ju gränser. Det där var bara hemskt.

Du bor med din fru och dina två döttrar i Täby. Hur är du som pappa?

- Snäll hoppas jag. Jag har lite svårt att prata om min familj. Inte för att det är något speciellt med den. Men jag vill helst skona mina barn från media och låta dem göra sina egna val. Fast jag är nog en tråkig pappa. När jag gjorde Kenny Starfighter skulle jag hämta min dotter i skolan. Då var det en pojke där som blev så otroligt besviken. "Är det du som är Kenny?" sa han anklagande och såg väl bara en trött, stressad och glåmig pappa.

Känner du press på dig att vara rolig jämt?

- Nej, men jag känner press från mig själv att förändra mig hela tiden och göra nya saker. Jag är snart 39 och det finns inte lika många options längre, man måste passa på.

Är du rädd för att bli gammal? Att dö?

- Jag är hypokondriker så jag tänker på döden hela tiden. Det har hänt det senaste året att tre jag känner har dött. De var i min ålder. Självmord, cancer och en som bara dog pangbom. Det är tungt och får en att tänka efter. Man känner att, fan, vad viktigt det är att man gör det man vill nu och inte bara väntar på "sedan". Det finns kanske inget "sedan".

Vad händer när du får dina hypokondriska anfall?

- Jag tror att jag har svåra sjukdomar och alla med dödlig utgång. Det där går i perioder. Det är väldigt jobbigt. Jag kan inte släppa det när jag får de där tankarna. Det måste undersökas, utredas och få besked. Jag är en hypokondriker som går till läkaren. Ibland är man ju sjuk på riktigt men jag har inte fått domen ännu.

Är du ett hälsofreak då med kroppen som hobby?

- Nej, jag tränar lite för att inte förfalla fullständigt. Eller få bättre kondis snarare för att orka stå på scen. Förr höll jag på med skärmflygning men det slutade jag med efter en olycka.

Vad hände?

- Jag kraschade in i ett hang i Skåne, vid Kåseberga. Jag flög ut och gjorde en sväng men kom i pendling och for rätt in i branten av sten och jord i 90 km/h. Jävlar vilken smäll det blev. Jag slog armen ur led sedan draggades jag neråt och fick en smäll till så armen slogs rätt igen. I ett års tid hade jag jättesvårt att röra armen. Då insåg jag att jag var tvungen att sluta med skärmflygning. Jag vill inte tappa rörligheten för då skulle jag inte kunna hålla på med film och teater.

Apropå teater, har du några tricks du kör med innan du går på scen?

- Ja, gud. Jag blir väldigt obscen före premiärer. Då går jag och skriker könsord så det ekar i korridorerna. Det är väldigt konstigt. Det är inget jag tänker på. Men det är nog ett knep för att tända till. När jag gjorde "Cleo" och "Bash" var jag besatt av rakvatten. Jag vräkte på mig rakvatten. Till "Bash" hade jag en billig, söt, äcklig amerikansk variant och till "Cleo" en fransk. För att komma in i rollen liksom. Åke var den där franska, slibbiga. Men jag fick sluta. Hela "Cleo"-gänget protesterade för det luktade så äckligt.

Du uppträder i stringtrosa på Grand och poserar naken på affischen till "Rhapsody in rock". Är du helt ohämmad?

- Nej, visst har jag gränser. Om det ska vara naket måste det finnas en poäng. Och det är knappast något jag gillar.

Hur är det med kärleksscener?

- Ju mer kläder man plockar av sig desto svårare blir det att slappna av. Jag har aldrig gjort någon riktig nakenscen, gudskelov. Jag tror det skulle vara jävligt svårt. Men i "Känd från tv" var det olika brudar en hel vecka. Jag låg i sängen och hånglade. Efter ett tag började hela grejen ta på en. Men egentligen är det ju ingenting. Man ligger där med kläder på och filmar. Jag har inga problem med det men om man märker att tjejen blir helt stel är det väldigt jobbigt, det får inte bli personligt. Som kille kan man få för sig att hon tror att man är ute efter henne.

Snabbfakta/Johan Rheborg

Bakom ratten...

Tre favoritresmål...

Mina tankar om...

Karin Lindstedt