Sahléne möttes av jubel på scen

Första genrepet visade vilka som är populärast

1 av 3 | Foto: Frida Håkansson
Sahléne är populär i Tallinn.
NÖJE

TALLINN

Sahléne fick mest jubel under dagens allra första genrep i Saku Suurhall i Tallinn.

Inte så konstigt kanske. Hon är ju trots allt på hemmaplan.

Saku Suurhall är en stor arena som ligger i utkanten av Tallinn. Precis som de nya arenorna i Sverige är den sponsrad - av ett ölmärke.

Men arenan känns inte som en ölhall. Inför Melodifestivalen har en tjusig scen byggts upp med en lång catwalk där artisterna kan ge sig ut bland publiken.

Säkerhetsanordningarna utanför hallen är rigorösa och mer noggranna än när man ska flyga. Man får gå förbi flera kontrollanter som kontrollerar biljetter och ackrediteringar. Dessutom får man gå igenom en säkerhetsdetektor som piper om man har nåt metallaktigt i fickan. Då kommer genast en kontrollant fram och söker igenom kläderna med en stav. 437 säkerhetsvakter och 123 poliser jobbar med Melodifestivalen.

Operasångerska som programledare

Programledare för melodifestivalen är Annely Peebo och Marko Matvere. Marko är känd som skådespelare i Estland och Annely som operasångerska. Det hörs även när hon pratar. I pausen sjunger de populära esterna en låt tillsammans, till publikens stora glädje.

Som vanligt byter programledarna kläder ett par gånger under själva programmet.

Generalrepetitionen idag gick ganska bra. Men ett par gånger fungerade inte programledarnas mikrofoner. Det hände dock bara med en artist och ska inte hända på lördag lovar estländarna. Men vid strul med teknik ska man kanske inte klaga på Estland för det står SVT på alla kameror och kameramännen pratar svenska.

Pojkband fick applåder

Populärast på dagens genrep var svenska Sahléne som tävlar för estland. Hon fick hela publiken med sig i Runaway. Annars verkar estländarna väldigt förtjusta i Frankrikes Sandrine Francois som har en Celine Dion-aktig låt.

Pojkbanden från Cypern och Ryssland fick också mycket applåder.

Det gick också bra för Sverige under repetitionen. Afro-dite har det mest fartfyllda numret i årets schlager-EM.

Efter repetitionen beslutade Afro-dite sig för att byta kläder och istället ha sina gamla silverklänningar i direktsändningen på lördag.

Frida Håkansson