Krigstillstånd råder i Hollywood

Nu kommer "We were soldiers"

NÖJE

De senaste månaderna har Hollywood pumpat ut krigsfilmer. Närmast på tur står "We were soldiers", där Mel Gibson spelar den legendariske general Hal Moore, som ledde den första allvarliga, amerikanska attacken i Vietnam-kriget.

Han är kort. Kortare än du tror. Och speedad. I alla fall just nu. Sju matiga cappuccinos har fått Mel Gibsons så famösa huvudknyckningar och stirrande ögon att multilpliceras med ungefär sju. Mel är på gång, han är laddad, precis som filmen han spelar huvudrollen i. För i "We were soldiers" är det åter dags för en av färgfilmens mest kända actionskådespelare att kasta sig in i eldstrider, gråta och skrika. Den här gången dock i uniform.

Vi har vant oss vid kolsvarta Vietnam-filmer. "Plutonen" började i moll och slutade i helvete, och självaste facit för alla krigsskildringar, "Apocalypse now" var inte mycket lustigare. Så därför blir man ganska förvånad av "We were soldiers". Här berörs nämligen inte alls de mörka sidorna av den amerikanska armén. Vi får inte se några marijuanarökande soldater som tappat förståndet och skjuter sina egna generaler. Vi får inte se militärer som våldtar vietnamesiska kvinnor eller kallt avrättar lokalbefolkningen. Regissören Randall Wallace har med sina manus till "Braveheart" och "Pearl Harbor" redan bevisat att Hollywood kan skriva om historien lite hur de vill. Här var ambitionen att göra en Vietnam-film som skippar de politiska problemen, för att i stället fokusera på individernas hjältemod och levnadsöden. Ett tankesätt som präglat hela USA sedan den 11 september.

Det är förstås ett ädelt syfte - att berätta att soldater inte bara är statistik, utan riktiga människor med fruar och barn som älskar dem. Men går det verkligen att göra en opolitisk film om krig, det mest politiskt laddade som finns?

-Vi ville visa en annan sida av Vietnam-kriget, den mänskliga sidan. Många av de här soldaterna blev väldigt hårt mottagna när de återvände till USA, eftersom många här hatade kriget och gav soldaterna skulden för det. Jag tycker att det är dags att de får den respekt de faktiskt förtjänar, säger Mel.

Precis som huvudpersonen Hal Moore har Mel Gibson själv en stor familj hemma, vilket gjorde att han lättare kunde identifera sig med rollen.

- Det är en replik i filmen om att vara både soldat och pappa samtidigt, som lyder "hopefully being good at one makes you better at the other." Det var det som fick mig att förstå hur det är att vara soldat. Det handlar om att helt sluta tänka egoistiskt, man bryr sig bara om sina mannar, precis som att en pappa bara bryr sig om sina barn.

Kanske är "We were soldiers" en av de sista filmer där vi får se Mel Gibson i en huvudroll. Nu vill han nämligen dra ner på skådespeleriet, spendera mer tid med sin familj och i stället koncentrera sig på att producera och regissera film.

- Jag får större kickar av att producera film än att vara framför kameran just nu. Jag har mitt eget filmbolag nu och vi har massor att göra. Producera och regissera, det är där min framtid finns.

Mel Gibson avslutar sin åttonde cappuccino för dagen. På väg ut genom dörren berättar han om en av de känsligaste scenerna i "We were soldiers", där han gråter efter att en av hans soldater dött.

- Det är ganska ovanligt med hjältar som gråter på film och många har blivit förvånade av den scenen. Men det var Hal Moore själv som berättade för mig hur det var där. Han sa att det kändes som om någon dödat alla hans barn. Han hade tagit dem dit, och så dog de. Kan du tänka dig hur det måste kännas?

- Men det här med att gråta, jag är rätt bra på att fejka det. Det är bara att rycka ut ett näshår.

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM