Vemodspop för brända

Kristofer Åström

NÖJE

En skinande sol betyder inte att känslor av mörker och melankoli automatiskt tar semester. Kritikerrosade Kristofer Åström vet detta alltför väl.

Foto: STARTRACKS
Sommarmelankoli är inte fel.

Sommaren kan vara så mycket mer än solsken, isglass och sand mellan tårna. Sommaren kan också vara en perfekt tid för grubblerier, självömkan och förbannanden över kärlekens vedermödor.

Åtminstone om man får tro de tre herrarna bakom det lågmälda turnépaketet "One man"s home can be another man"s hell" som når Stockholm och Kägelbanan på torsdag nästa vecka.

Under det kryptiska samlingsnamnet döljer sig Kristofer Åström, Robin Proper-Sheppard från engelska ärkemelankolikerna Sophia, och Malcolm Middleton från den skotska bakfylleångestens främsta uttolkare Arab strap. Rena julafton för inbitna popmelankoliker, alltså. Trots att sommaren rasar som bäst utanför.

- Det ska väldigt roligt faktiskt, inte minst för att vi pratat väldigt länge om att göra någonting tillsammans. Det känns som en bra konstellation för det finns en liknande ådra i vår musik, säger Kristofer Åström.

Att sommarens sista darrande månad pågår som bäst är enligt Kristofer Åström inget hinder för att ge sig ut på turné med akustisk vemodspop.

- Jag tycker det funkar jättebra. Jag har spelat på några festivaler i sommar och det är jätteskönt när folk sätter sig i gräset och bara lyssnar, säger han.

Trots framgångarna med Kristofers senaste album, "Northern blues", lär ett nytt Hidden truck-album få vänta. I höst är det nämligen en ny platta med Fireside som gäller fullt ut för Kristofer.

- Vi har kommit halvvägs med inspelningen, och det har gått lite trögt ett tag. Om det går som vi vill kommer skivan till hösten, säger han.

Firesides nya musikaliska inriktning börjar så smått ta form. Åtminstone Kristofer har målsättningen klar för sig.

- Först och främst ska man kunna dansa till den, och sedan ska alla byggjobbare kunna höra skivan på radion och tycka att det låter riktigt bra. Om de stannar upp mitt i ett hammarslag och bara lyssnar så är vi nöjda. Allt annat är ett misslyckande, säger han.

arkiv Kristofer Åström

Martin Söderström