Världens vildaste pappa

Foto: AP
Ozzy Osbourne, 54.
NÖJE

Han har snortat myror, bitit huvudet av djur och tagit mer droger än alla världens funkband tillsammans.

Så hur kommer det sig att Ozzy Osbourne, 54, är världens mest älskade familjefar?

Foto: SONY
...alla gillar Ozzy...

En ”nekrolog” är en massmedial dödsruna, tillägnad en nyligen bortgången person av kändiskaliber. Innehållet i såväl tidnings- som radio- och tv-nekrologer är ofta utförligt: intervjuer med vänner från förr varvas med bildkavalkader och gripande analyser av den avlidnes livsverk. Och eftersom nyheter är färskvara gäller det att så snabbt som möjligt få ut nekrologen. Av den här anledningen produceras nästan alltid nekrologer i förtid, vid en tidpunkt då föremålet för nekrologen börjar närma sig 80 och rimligen borde trilla av pinn snart.

Ozzy Osbournes nekrolog har legat klar på brittiska Radio One sedan 1978. Det är anmärkningsvärt med tanke på att han 1978 bara var 30 år gammal. Men ingen som hade följt hans framfart under 70-talet kunde rimligen ha hyst något tvivel om Det riktiga i Radio Ones beslut. Om man adderar till ekvationen att Ozzy inte lyckades lägga av med droger förrän ytterligare ett femtontal år senare, så förstår vi att det är en synnerligen sliten man vi har att göra med. Men i takt med att nekrologfolket på Radio One uppdaterat hans dödsruna har Ozzy vinglat vidare, och han är i dag populärare än någonsin:

– ”Ozzfest”, hans ambulerande rockfestival, är i dag den största i sitt slag.

– I MTV-succén "The Osbournes" har han blivit en Bill Cosby för "Jackass"-generationen.

– Han fick i våras en egen stjärna på Hollywood Boulevard.

– Han har spelat för Englands drottning.

– Han har bjudits in till Vita Huset för en träff med president Bush (han hälsade på presidenten med orden: ”Du borde ha samma frisyr som jag!”).

För dig som lärt känna Ozzy först i samband med ”The Osbournes”, kan hans bakgrund komprimeras ungefär såhär:

Född, uppvuxen i arbetarkvarter, i Birmingham, England. ”Problematisk skolgång” (Ozzy brukade utsätta livrädda klasskamrater för ”låtsashängningar” på skolgården).

Kort karriär som inbrottstjuv som slutade med ett tremånaders fängelsestraff. Kort yrkeskarriär, hoppande mellan olika skitjobb, där ett gick ut på att varje dag stämma 900 biltutor.

Harvande i olika band, som ledde fram till grundandet av Black Sabbath och hårt rockande under 70-talet. Kicken från Black Sabbath på grund av eskalerande ointresse och drogmissbruk.

Solokarriär. Familjbildande. 17 besök på olika rehabkliniker.

Trots att försäljningssiffrorna emellanåt har sviktat har Ozzy hela tiden haft en trogen publik, dels tack vare den riffbultande musiken, givetvis, dels tack vare ett osvikligt sinne för PR-genererande stunts. Ozzy har lyckats frystorka bilden av sig själv som Den Impulsive Galningen och han har gjort det genom att i hela sitt liv göra något extra av varje enskild dag.

Några exempel på typiska Ozzyupptåg:

Under en turné med Mötley Crüe i mitten av 80-talet sniffade Ozzy i sig ett flertal myror som gick över en väg, i tron att han såg en lina kokain.

När Ozzy någon gång på 70-talet kom hem efter en ansträngande turné berättade hans dåvarande fru att hon hört att han genast skulle ut på en ny turnésväng. Ozzy surnade till när han fick höra det här, och blev rasande när hans fru bad honom mata kycklingarna på bakgården. ”Mata dem! Visst kan jag mata dem - med bly!” blev hans svar, innan han rusade ut och sköt ihjäl 17 kycklingar med ett hagelgevär. Han avbröts av sin granne - en äldre dam, som lugnt frågade: ”Är det här ditt sätt att varva ner, mr Osbourne?”

Ozzy svalde enligt egen utsago omkring 900 LSD-doser under ett par år. Hans personliga rekord i drogmångkamp är tunga laddningar av sju olika droger på ett dygn. ”Jag kan inte rekommendera det till någon. Det tog mig åtta dagar att bli normal igen”, har han sagt senare.

Han har två barn från ett äktenskap på 70-talet - Louis och Jessica. Men Ozzy tröttnade snart på de namnen och började kalla Louis för Bombins, ett namn hans hustru gick med på. Men hon protesterade när Ozzy insisterade på att kalla Jessica för Burt Reynolds.

I början av 80-talet blev inälvor från djur en viktig del av Ozzys scenshow. Han skrev bland annat in i kontraktet med konsertarrangörerna att inälvor till ett värde av 36 dollar skulle finnas på plats i varje konserthall. Köttet katapulterades sedan ut över en jublande publik. (Ozzy uppmuntrade också fansen att ta med sig eget kött till spelningarna. Det här urartade emellertid, när folk började ta med sig råttor, ormar, ödlor och katter, till exempel. Vid en konsert vägrades ett fan entré, då han insisterade på att få ta med sig ett oxhuvud genom grindarna.

Han kraschade en gång en V12 Jaguar, enbart för att få plats på garageuppfarten för den nya bil som skulle levereras dagen därpå.

När han i mitten av 80-talet var osams med sin fru mäklade han fred genom att klippa av sig sitt hår och skicka det till henne i en kartong, tillsammans med en lapp där det stod ”Sorry”.

Vi kan lägga till att merparten av Ozzys dåd utspelade sig under det amerikanska 80-tal - en tid av uppsving för gamla moralkakor efter två decennier av mer promiskuöst leverne. Alla former av excesser betraktades som omodernt, men det var det ingen som berättade för Ozzy Osbourne, som under några år var USA:s mest avskydda figur. Var han än spelade ordnades protestmarscher, men Ozzy roades mest av detta, och smög en gång med längst bak i demonstrationståget, där han gick och nynnade på "We shall overcome".

Den rådande tidsandan förklarar det genomslag som Ozzys tilltag fick. För trots att deodorantreklampelare som Duran Duran syntes oftast på MTV fanns det ett uppdämt behov efter det traditionella rock"n"roll-svineri. Att sedan anekdoter om hans självdestruktiva leverne passande nog läckte ut längs vägen ökade bara intrycket av att den här killen var på väg att ta kål på sig själv.

Tv-serien ”The Osbournes” är en helt logisk fortsättning på det där, och kan utan vidare ses som ”efter”-delen i en ”före&efter”-kampanjfilm om farorna med narkotika. Att se på ”The Osbournes” är som att titta på en av de där bilderna på en näst intill naken Börje Salming, glatt visa upp de sex tusen stygn han tillskansat sig under hockeykarriären. Vi ser en svårt ärrad åldrande man och fylls av en slags lättnadskänsla av att någon annan än vi har utsatt sig själv för det där. Vi tycker kanske själva att vi kör på rätt hårt vissa lördagar, men är så sansade att vi drar öronen åt oss när vi på söndagen ser kontoutdragen från vår internetbank. När vi ser Ozzy fumla med en fjärrkontroll i evigheter ser vi en man som körde på oavbrutet i drygt 20 år, och som nu enbart håller sig själv flytande med hjälp av lika stora delar tung medicin och självdistans. Lägg till hans stora humoristiska talang och timing, hans bisarra relation till barnen Jack och Kelly, sättet hans fru Sharon kör med honom och en svårslagen mix av kändisliv och de vardagliga bestyrens inneboende komplikationer och du har ett osvikligt framgångsrecept för en tv-serie.

En ny säsong av ”The Osbournes” är på gång. Räkna med att Ozzy kommer att leverera även då, men ha samtidigt klart för dig att ”The Osbournes” är en bisats i Ozzys liv. Eller som han själv uttrycker saken:

– Min son frågade en dag om jag hade koll på om folk garvar med mig eller åt mig. Jag svarade att det inte spelar någon roll. Huvudsaken är att de garvar. Jag vet att bubblan kommer att spricka, men jag låter inte den här tv-showen komma i vägen för min musik. Jag kan fortfarande rocka som en son of a bitch, och det tänker jag fortsätta med.

arkiv Ozzy

Fem klassiska ”Osbournes”-ögonblick

5 klassiska Ozzy-citat

Fredrik Wikingsson , [email protected]