Ankungen som blev superskådis

Sandra Bullock är hackkycklingen som blev stjärna i Hollywood

1 av 2 | Foto: Sandrew
Sandra.
NÖJE

Som liten retades hon för sina fula kläder. Sen kom självförtroendet tillbaka och i nya filmen ""Iskallt mord"" spelar hon en kaxig poliskommissarie. Puls träffar hackkycklingen som blev stjärna i Hollywood.

Säg ”Sandra Bullock”, och plötsligt hoppar ord som ”söt”, ”trevlig” och ”vanlig” automatiskt ut genom munnen. Fast hon toppar listor över sexigast och vackrast i Hollywood förblir hon ändå den där gulliga grannflickstypen som alla gillar.

Men det låter sötare än det är.

– Jag blev mobbad i skolan. Det gjorde mig desperat att vara till lags, att bli den snälla flickan bara för att vara omtyckt, säger Sandra Bullock.

För Calgary Sun berättar hon om den tuffa skoltiden, i den tidiga tonåren när familjen flyttade tillbaka till USA efter åren i Tyskland.

– Klassen trakasserade mig för att jag pratade konstigt och hade fula kläder. De var elaka och det har satt spår.

Trots att mobbningen bara pågick ett par år och att Sandra sedan gick från cheerleader till att bli en av de mest välbetalda skådespelerskorna i Hollywood tog det lång tid att våga tycka om sig själv igen.

– Det var viktigare att vara snäll mot andra än mot mig själv. Men jag bestämde mig för att bryta det där mönstret för några år sedan. Jag är glad för vad jag har och jag lever inte längre krampaktigt för att tillfredsställa andra. Man kan säga att jag hjärntvättat mig själv.

Sandra Bullock slog igenom stort med ”Speed” 1993. Det har följts av publiksuccéer som ”Nätet”, ”28 dagar” och ”Miss Congeniality”.

Nu är hon aktuell på de svenska biograferna med ”Iskallt mord”. Stjärnans mörkaste någonsin. Här spelar hon poliskommissarien Cassie. En sexuellt aggressiv och kaxig men också trasig person.

– Det var otroligt frigörande att spela den här karaktären. Jag behövde inte vara snäll, sexig eller snygg. Det är ovanligt att få en så här komplex roll, särskilt som kvinna, säger Sandra Bullock när Puls träffar henne under Filmfestivalen i Cannes.

Iskallt mord handlar om poliskommissarien Cassie Mayweather som får i uppdrag att lösa det bestialiska mordet på en ung kvinna. Plötsligt börjar gamla minnen från Cassies förra äktenskap att göra sig påminda.

I filmen tar Cassie den man hon vill ha, förför honom för att sedan kassera honom snarast möjligt.

– Kvinnor har varit sexuellt aggressiva i alla tider men i amerikansk film blir det så enkelspårigt. Här kan det bara vara ”Basic instinct”.

– Jag gillar ”Iskallt mord” för att Cassies frustration bottnar i trauman i hennes förflutna. Hon är inte bara en sexig och dominant tjej à la Sharon Stone.

Sandra Bullock menar att bristen på bra kvinnoroller och den extrema utseendefixeringen i Hollywood är ett stort problem.

– Jag tror det här är en amerikansk grej. Europa är mycket bättre.

– Jag tycker det är trist med perfekta kroppar. Man blir uttråkad av att se ännu en film där en ung, läcker tjej är ihop med en gammal gubbe.

Själv känner hon naturligtvis också av kraven. Det tär att alltid behöva tänka på sitt utseende, alltid vara på topp med ett stort leende på läpparna.

- Nu tänker jag ta en lång paus från skådespeleriet. Jag är less på att synas och stå framför kameran, säger Sandra Bullock. Jag vill jobba som filmproducent i stället.

Hon tittar drömmande ut över det blåskimrande Medelhavet från terassen på lyxhotellet vid Cap D'Antibes. Att profitera på kändisskapet och visa upp sig på glamourösa fester är inte hennes grej. I stället flyttade Sandra Bullock till Austin, Texas, för att slippa det ytliga Hollywood. Och allt skvaller. Efter Ben Affleck blev hon senast hopkopplad med Hugh Grant då paret spelat in den romantiska komedin ”Two weeks notice”.

– Bara för att jag och Hugh jobbar ihop tror folk att vi är ett par, säger hon med en suck. Det är vi inte!

Sandra Bullock har varit förlovad med Tate Donovan och haft längre förhållanden med skådisen Matthew McConaughey och musikern Bob Schneider. Men att gifta sig tänker stjärnan inte göra i första taget.

– Jag är skeptisk till giftermål eftersom jag bara vill göra det en gång. Jag har ingen lust att skilja mig sex gånger.

– Jag vill inte göra en tabbe bara för att folk runt omkring mig säger att det är dags att gifta sig och skaffa barn. Jag är inte med på att samhället talar om för dig var du bör vara i livet. Livet ger dig vad du är klar för.

Säker och självklar. Sandra Bullock går sin egen väg och låter varken människor, pengar eller kändisstatus styra henne.

– Jag bryr mig inte om ifall min stjärna dalar. Huvudsaken är att jag mår bra i mitt liv, säger hon bestämt.

arkiv Sandra Bullock

”Frigörande att inte behöva vara snäll, sexig eller snygg.

arkiv Sandra Bullock

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM