Nu får Wollter ta regi - av sin son

Karl Seldahl gör debut med pappa på rollistan

1 av 2 | Foto: BJORN ELGSTRAND
VILL FÅ FOLK ATT TÄNKA TILL Sven Wollter och sonen Karl Seldahl tillsammans med Kajsa Linderholm, Camilla Larsson, Jenny Appelgren och Peter Engman, alla skådespelare i "Antigone". Sven Wollter njuter av att få arbeta ihop med yngre talanger.
NÖJE

Regisserad av sonen i ett grekiskt drama.

Men det är ingen tragedi när Sven Wollter och sonen Karl Seldahl sätter upp en pjäs tillsammans.

- I åratal har jag väntat på att unga teater-entusiaster ska fråga mig om jag vill hänga med på ett projekt, säger Sven Wollter.

Och nu är han tillfrågad.

Ett av Sveriges största skådespelarnamn ska tillsammans med sin son Karl Seldahl och sex unga skådespelare sätta upp ett grekiskt drama.

- Målet med pjäsen är att få folk att tänka till, säger Sven Wollter.

Skriven av Sofokles

"Antigone" skrevs 400 år före kristus av Sofokles. En kung (Sven Wollter), en stark kvinna vid namn Antigone ( Kajsa Linderholm) och två bröder som kämpar om makten i ett land, står i centrum. I ett land som är i inbördeskrig.

- "Antigone" skrevs för många herrans år sedan men den är lika aktuell i dag som då. Den handlar om de ungas uppror mot överheten och om hur kärleken kan överleva i ett klimat där inbördeskrig råder, säger Sven Wollter och drar paralleller till Balkan, Israel och Afrika.

- Det känns extra kul när en stark kvinna är i huvudrollen. Det finns en Antigone i varje attackrörelse, säger Kajsa Linderholm.

Regidebut

För Karl Seldahl blir det premiär att regissera sin pappa. I en pjäs som handlar om konflikter, bland annat mellan far och son.

- Jag var regiassistent när pappa spelade Bellman i "Märk hur vår skugga" och det funkade bra då. Jag märkte att han faktiskt var mottaglig för min kritik. Men konflikter blir det nog alltid, säger Karl Seldahl.

Teaterprojektet sätts upp av de medverkande skådespelarna och Karl Seldahl. Detta för att alla ska vara med och kunna påverka från start.

- Det här är ett ovanligt sätt att jobba. Ingen har valt oss. Vi har valt oss själva, säger Sven Wollter.

Spelas i skyddsrum

"Antigone" kommer att spelas under Vita bergs-parken, i Bergsrummet, som är ett gammalt skyddsrum. 40 föreställningar kommer att ges och ridå upp blir 24 januari nästa år.

- Grundidén är att förena gammal och ung. Både i publiken och bland oss medverkande. Där är jag den gamla stöten, säger Sven Wollter.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM