Bingo - för Kronér

Han drar in fem miljoner kronor - om året

NÖJE

GÖTEBORG

Han har patent på namnet "Wall Street".

Hans bolag omsätter över 5 miljoner.

Aftonbladet har kartlagt "Bingolottos" stora vinnare - programledaren Lasse Kronér.

Lasse & Christina.

I går kväll hade "Bingolotto" säsongspremiär. Och Sverige fick ett gäng nya miljonärer.

Programledaren själv, Lasse Kronér, lär skratta hela vägen till banken han också. Aftonbladet har granskat hans ekonomi. Den är god.

Sedan många år tillbaka äger den populäre programledaren företaget Lasse Kronér AB.

Bolaget ska bland annat bedriva artist- och musikunderhållning, tv-produktion, produktion och tillverkning av spel samt aktiehandel.

På två år har Lasse Kronér AB ökat sin omsättning från 1,3 miljoner till 5,1 miljoner kronor. Drygt 7 miljoner kronor är investerade i värdepapper.

- Jag blev lite intresserad av aktier för ett par år sedan. Framför allt lärde jag mig mycket om svenska företag. Men nu har det gått som för alla andra, ner med 80 procent, säger Kronér.

Om han skulle besluta sig för att tömma bolaget på alla tillgångar skulle drygt 5 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen, hamna på hans bankkonto.

- Det har gått väldigt bra, och allt går in i bolaget. Ju mer grejer man gör, desto större omsättning får man ju.

Har patent på namnet

Och visst har idésprutan Kronér många järn i elden. Förutom att leda "Bingolotto" är musiken en stor del av den forne Triple&Touch-medlemmens liv. Förra året släppte han sitt första, självbetitlade, album som hittills sålt i runt 30 000 exemplar.

Dessutom skapar han sällskapsspel. Ett av spelföretaget Algas större succéer på senare år, "Wall street", har Lasse Kronér gjort.

Namnet "Wall Street" har han själv tagit patent på.

- Hela första upplagan, på 15 000 exemplar, sålde slut. Det är ett kanonspel, säger Roger Gehrke, marknadschef på Alga.

"Jag tjänar väldigt bra"

Sedan 1999 - året då Lasse Kronér tog över "Bingolotto" - har han fördubblat sin inkomst. Förra året taxerade den populäre programledaren för en inkomst på 741 900 kronor.

- Visst tjänar jag väldigt bra. Men "Bingolotto" gör jag verkligen inte för pengarna, det skulle aldrig funka. Man måste ha hjärtat med i allt man gör.

I september 2000 köpte paret Kronér en villa utanför Kungsbacka för 4,5 miljoner kronor. Dessutom har familjen ett fritidshus i Dalsland.

- Det är såklart skönt att veta att det är lugnt, att jag kan köpa ris eller oxfilé utan att det spelar roll.

- Men jag ser mig absolut inte som en affärsman, inte för en sekund. Jag är verkligen inte intresserad av pengar - förutom att det är bra att ha ett Visakort som man kan dra utan att det är tomt, säger Lasse Kronér.

"Jag kan inte sitta still"

Hemligheten bakom framgången är, enligt honom själv, inte affärsmässigt smarta klipp.

Utan idérikedom. Och rastlöshet.

- Jag kan inte sitta still, vet du. Gör jag det för länge, känner jag att jag måste göra en låt, ett spel eller stå på händer en stund. Jag jobbar hela tiden, men har aldrig tänkt att pengar skulle vara ett självändamål, säger Lasse Kronér.

Så här mycket tar han ut i lön:

Tobias Lindner