Här filmar Roxette sin nya video

Se de första bilderna – bara i Aftonbladet

1 av 5 | Foto: ULF MAGNUSSON
EN KÄRLEKSHISTORIA Per Gessle och Marie Fredriksson är berättare i nya videon. I bakgrunden syns en av de modeller som hyrts in för att spela kärleksparet.
NÖJE

Roxettes tredje medlem: Jonas Åkerlund.

När Per Gessle och Marie Fredriksson släpper nytt material är han alltid med på ett hörn.

- Jag har åtminstone gjort 15 videor med dem, säger Jonas.

Den senaste heter "A thing about you", en nyskriven låt, release 14 oktober, som är lockvara när Roxette den 4 november släpper samlingen "The Ballad hits". Aftonbladet kan i dag som första tidning publicera bilder ur videon.

- Det är en liten kärlekshistoria mellan en kille och en tjej. Det är visuellt berättat, i symboler, med situationer man förhoppningsvis kan identifiera sig med om man själv varit förälskad nån gång, säger Jonas Åkerlund.

Per och Marie agerar berättare. Två inhyrda modeller är kärleksparet.

Det är bara det senaste exemplet på ett långt och framgångsrikt samarbete mellan Åkerlund och Roxette och det verkar inte finnas nåt slut i sikte.

Ska göra fler videor

- Jag gör omslaget till "The Ballad hits" med Per och Marie och i vår släpps ju "The Pop hits". Också på den ligger några nya låtar som det ska spelas in videor till, säger Jonas.

Allt började 1992 med Marie Fredrikssons soloskiva "Den ständiga resan". Jonas regisserade ett tv-sänt porträtt av sångerskan som innehöll två videor och såldes till många länder. Därifrån var inte steget långt till Roxette.

Jonas första video för bandet var "Fingertips" från "Tourism" (1992).

- Det sa jag tidigt, att ska jag göra musikvideor ska jag göra såna som syns. Det är ju ingen mening med att slösa kraft, energi och idéer på att göra videor i Sverige som ingen ser och då fanns det inget annat band än Roxette att jobba med. Som tur var hade Per och Marie förtroende för mig.

En personlig favorit från det långa samarbetet är videon till Gessles solosingel "Kix".

Svårt få nya idéer

- Den blev uppmärksammad utomlands. En massa människor gillade den. Den var viktig. Men det är ändå inte en video som avgör, det är att man gör många grejer som håller kvalitet.

Det ena ledde till det andra: Prodigy, Madonna, Metallica, Cardigans, U2 " Åkerlund har regisserat dem alla och fler därtill. Det var ett svårt jobb från början och har inte blivit lättare.

- Man vill ju inte sno av sig själv och återanvända gamla idéer utan komma på nya och det är svårt.

Tore S Börjesson