Så minns vi sommaren

1 av 3 | Foto: Sara Ringström
Jeanskjol.
NÖJE

Kläder

Tjejer: Singoallatoppar. Spåtanter världen över fick äntligen sin revansch när vi fattade att singoallatoppen är den ultimata skitsnygga överdelen. Det är dock fortfarande inte en kotte som vet hur man får resåren att stanna där man vill ha den.

Harembyxor. Ännu ett användningsområde för det gamla hederliga resårbandet. Anrika orientaliska paltor fick en modern touch av H&M och sen var saken biff.

Boxarkängor. Platta sulor fick med ens en helt ny innebörd. Benhinnor unite.

Kortkorta jeanskjolar. Vi utvecklade en ny teknik för att plocka upp saker från backen när kjolen från helvetet anlände till Modesverige. Visserligen snygg och rätt skön, men sinnessjukt opålitlig.

Killar: Flipflops. Äntligen erövrade de tådelande sandalerna det folk de missade förra sommaren. Och fotsvampen hade inte en chans.

Kycklingmohikan. Den förkrympta varianten av tuppkam var inte kul ens när Beckham körde den. Ännu mindre när Fredrik Ljungberg och varenda sjuårig grabb apade efter.

Uppknäppta skjortor. Inte bara bratsen visade bringan i år. Var och varannan av vanliga svennar körde italienska strandraggarstilen och lät både två och tre knappar vara oknäppta i bomullsskjortan.

Solglasögon med halvtransparent glas. Dior gjorde dem för två år sedan, men den här sommaren prånglades brillor med rökfärgat glas ut av vartenda märke som ens kan stava till UV-strålning.

Resmål

Gotland. Har varit stort länge, men i somras krossade Gotland allt motstånd i Sommarsverige. Ön börjar dessutom bli ett allvarligt hot mot Medelhavsländerna. Fortsätter det så här kan Adonis på Kos glömma att få några svenska brudar nästa år.

Mykonos. Det var visserligen inte särskilt många av oss som åkte, men vi visste allihop att det var dit man skulle om man ville klubba. Ibiza tappade alla utom de engelska fotbollshuliganerna. Forna bög-ön var boven.

Kroatien och Slovenien. För några år sedan hade vi inte sagt orden "exotiskt" och "öststat" på samma dag, men i år började vi plötsligt tycka att de gamla juggestaterna kändes grymt fräscha. Dessutom var det de enda europeiska länder där vi hade råd att gå ut och äta middag på semestern.

Musik

Nelly - Hot in here. Med textrader som "Det börjar bli varmt här inne - så ta av er kläderna" var sommarsuccén bara en tidsfråga.

Eminem - Without me. Hiphopens badboy gjorde comeback, större och (om möjligt) självgodare än någonsin.

Madhouse - Like a prayer. Sommarens verkliga rumpskakare var den första listettan som sprungit ur alla hemma-djs favoritsysselsättning: mixa ihop två helt olika men kända låtar. I det här fallet Madonna och Black legend.

JXL vs. Elvis - A little less conversation. Elvis rundade av 25-årsfirandet av sin död med en cementerad listetta signerad JXL.

Shakira - Underneath your clothes. One hit wonder? Långtifrån. Colombias allra finaste följde snabbt upp "Whenever, wherever".

Törstsläckare

Iste. Så fort det började tappas på flaska blev det en nödvändighet. Efter år av latte och macchiato blev vi som galna och handlade flaska på flaska, bunkrade i kylen och började mecka ihop våra egna dunderrecept.

Imsdal. Trenden att betala för vad i princip är vanligt kranvatten blev bara större och större den här sommaren. Norska Imsdal dominerade marknaden, för vi gillade de otroligt praktiska flaskorna.

Nya Fanta-sorterna. Lime, wild berry och tropical fruits.

88:an black. GB:s nya 88:a gick om den gamla klassikern i popularitet och McDonalds gjorde McFlurry på saltlakrits. Lakritsglassens återtåg i folkhemmet blev ett faktum sommaren 2002.

Snack

Fotbolls-VM. Dödens grupp! Anders Svenssons frispark! Lilla Sverige slog ut fotbollsjätten Argentina! Fotbollsyra! Sen blev det inget mer. Ofattbart snopet.

Värmeböljan. "Men vilken sommar." Vi började prata pensionärstugg lite till mans när högtrycket tryckte på som värst. Vi visste alla att vi inte borde klaga, men det vore synd att låta bli.

Christian Olsson. Varje år är det en ny sport vi aldrig har brytt oss om förut som plötsligt blir jätteviktig bara för att det finns en svensk som är bra på den. Den här sommaren var det tresteg.

Det är dyrt utomlands. När vi väl hade vant oss vid att vara den fattiga kusinen i Europa blev det ännu värre. Nu när euron väl kommit har vi inte en chans längre.

Rötmånaden. Inte sedan det gamla bondesamhällets dagar har vi brytt oss om rötmånaden. Till nu.

Bananflugor. Det spelade ingen roll hur många gånger man fick höra att man inte behöver ha skitigt hemma för att ha bananflugor. De små asen är löss light och man vill inte ha dem hemma när man får besök.

Bar

Vaniljvodka. Få säger emot om man påstår att det här kan vara 2000-talets Galliano. Upp som en sol, ner som en pannkaka och allt det där. Å andra sidan har ingen svarat nej när vi föreslagit en slurk. Använd mycket is och blanda med vad som helst utom kaffesump.

Färska bär. Efter att ha tvingats betala hundralappen myggsprejsluktande gin&tonics i åratal kändes sommarens fläkt med färska frukter som en återuppståndelse. Och drinklistor utan sömnpiller som dry martini? Vi saknar ord. Skål!

Karolina Fjällborg