Fast i sexsvängen

1 av 2
NÖJE

LONDON

Hon var porrstjärna på rullskridskor i Boogie nights. Nu spelar hon samma roll i The Guru - fast utan rullskridskor. Hur mycket sex orkar Heather Graham med?

Heather Graham, 32, spelade Rollergirl i ”Boogie Nights” som till en del är baserad på den kände porrskådespelaren John Holmes liv.

I ”Austin Powers – the spy who shagged me” gjorde hon den sexiga agenten Felicity Shagwell.

Hon får ofta, för att inte säga mycket ofta, erbjudanden om samma typ av roller. Men hon tvekade aldrig att spela porrskådis igen.

– Jag skrattade mycket när jag läste manuset. Jag tycker om budskapet och de saker saker min rollfigur får säga om sexualitet. Att sexualitet inte är något dåligt.

– Det handlar mycket om att man inte ska fördöma någon. Det finns ett budskap mot rasism i filmen också, säger Heather när Puls och andra tidningar möter henne i London där hon är för att berätta om filmen.

I The Guru spelar Heather Graham Sharonna som träffar den indiske dansläraren Ramu Gupta på en porrfilmsinspelning.

Ramu har flyttat till New York för att försöka klara den amerikanska drömmen om framgång, lycka och pengar.

Mer eller mindre av misstag blir han porrskådespelare – nästan.

Ramu tror länge att det är en helt vanlig film han ska delta i. När han inser vad han ska göra accepterar han ändå – men får problem med att få upp den. Sharonna viskar några visdomsord i hans öra om hur han kan förhålla sig till de andra som tittar på och ändå lyckas prestera det han ska.

Han lyssnar men flyr i alla fall fältet.

När Ramu, också av en slump, tvingas bli indisk guru på ett överklassparty minns han Sharonnas ord och upprepar dem för besökarna på partyt.

Som blir hänförda.

Och så är ”The guru of sex” född. Ramu behöver mer av Sharonnas kloka ord och söker upp henne för privatlektioner i sexvisdom.

För att ge manuset en extra dimension pluggade Heather Graham på lite.

– Jag har läst en bok som heter ”Den sexuella extasens konst”. Jag läste den och så hittade jag på en del själv, det var roligt.

De här visdomsorden, försöker du leva efter dem själv?

– Jag försöker leva efter en del. När jag växte upp fick man ju en hel del blandade budskap om sexualitet. Sex kan vara dåligt, en del sex kan vara bra. Så jag blev förvirrad.

– Kvinnor ska uppfattas som sexiga av andra, men de ska egentligen inte ha ett sexuellt beteende . Mannen får ha en sexualitet, kvinnan ska vilja ha barn och familj. Det är förvirrande.

– Man ska försöka ha ett gott sexuellt självförtroende, tänka på att man är bra på att älska, att vara trygg, och tro på sin förmåga.

I ursprungsversionen av filmen fanns en scen där Sharonna säger att det är bra att onanera. Men scenen klipptes bort efter att publiken vid testvisningar i USA tagit anstöt.

– Jag förstår inte att folk kan bli förolämpade om en kvinna säger att det är bra att onanera. Det gör mig upprörd för det är verkligen sexistiskt. Det finns filmer där män har sex med pajer, där det kommer sperma i öronen på folk utan att det blir diskussioner.

– Vad är det då för fel att säga att det är bra att onanera utan att det ens är med som en scen? Vi bara pratar om det.

Heather Graham är en av de mer eftertraktade skådespelerskorna i Hollywood och får många erbjudanden, även om de, som sagt, är ganska lika.

– Jag har startat ett bolag för att utveckla projekt med bra kvinnoroller. Ett projekt handlar om en gammal legend, hur en kvinna klädd som man blir påve. Hon avslöjas när hon föder barn under en procession.

– Ett annat handlar om kvinnor som startar en av USAs första fackföreningar. Vi jobbar också med ett projekt som bygger på en bok som inte kommit ut än. Den heter ”The accidental virgin”. Det är lite Bridget Jones dagbok eller Sex and the city över den.

Du tycker om Sex and the city.

– Jag tycker det är en bra serie. Kvinnor talar om sin sexualitet öppet och ärligt. I många filmer berättas det här ur ett manligt perspektiv. Ta filmen ”The diner” som jag älskar. Den handlar om män som mognar och växer upp kan man säga. Det finns ju inga sådana filmer för kvinnor. Inte som är lika vassa i alla fall.

– Men Sex and the city är intelligent. Jag kan identifiera mig med den. Det är uppfriskande att man får se en historia berättad mer ur ett kvinnligt perspektiv. Jag har haft en liten roll i ett av avsnitten.

Vad anser du om porrindustrin?

– Jag tror inte det är dåligt. Det kanske inte är den bästa vägen att utforska din sexualitet, men jag tror inte porr är dåligt,

Har du sett porrfilmer?

– Ja, det har jag. Jag såg inget särskilt just för den här rollen. Men jag har sett en del tidigare framförallt när jag gjorde Boogie Nights. Jag har sett dem, en del är bra?

Men det är klart att det finns en del snuskiga människor i porrindustrin. Men det jag gillar med porr handlar inte så mycket om själva industrin utan mer att det är okej att uttrycka sin sexualitet.

– Många fördömer porr, men hur kommer det sig att så många tittar på det?

Tror du att man kan leva ett normalt liv efter att ha varit porrskådis? Att det skulle accepteras?

– Filmens budskap är tolerans. Vi måste acceptera människor. Alla har rätt att bli respekterade, att behandlas väl av andra.

– Människor tittar på porr och sedan fördömer man porrfilmer efteråt.

– Det är som att fördöma sin egen sexualitet.

arkiv Heather Graham

Leif Kasvi