– Jag vet hur smutsig modellvärlden är

Victoria Silvstedt om den skitiga modevärlden, Italien och sina bröst

1 av 3 | Foto: Andreas Lundberg
Victoria vilar sig lite.
NÖJE

Hon är nog Sveriges mest kända tvåa. Vem minns vem som vann

Fröken Sverige 1993? Inte många.

Men silvermedaljören Victoria Silvstedt har etsat sig fast i folkhemmet. Puls har träffat Viva Victoria.

Hon är namne med vår kronprinsessa. Men hela kungahuset skulle rodna ner till de fixade tånaglarna om vår trons efterträdare Victoria, skulle jämföras med sexgudinnan Silvstedt.

För fröken Silvstedt är nidbilden av den svenska kvinnan multiplicerad med 100.

Hon är snuskigt blond, har så blå ögon att man vill skrika ”linser”, så långa ben att man vill skrika ”fusk” och så stor byst att man skriker, tja, ”silikon!”

I tidningar visar hon mycket hud men mindre av sig själv.

Här hemma kallas hon bimbo och slår du upp hennes namn på nätet finns det hundratalet sidor om henne gjorda av kåta tonårskillar.

Men vem är hon egentligen? Kan man bara avskriva henne som blåst blondin eller finns det mer bakom den glättiga ytan?

Puls har kartlagt en av våra största utlandsexporter. Tjejen som i utlandet gett ett ansikte åt den svenska blondinen – 2000-talets svar på Anita Ekberg.

Victoria Silvstedt föddes 19 september 1974. Hon damp faktiskt inte ner i världen med skyhöga klackar och naturlig sexappeal.

– Jag tränade mycket slalom och var inte i kontakt med den glamourösa världen förrän jag var 18 och var med i Fröken Sverige. Då fick jag lite smak för lyxen och tyckte det var ganska trevligt att gå i klackar. Men det tog ett tag innan jag förvandlades från den pojkflicka jag var till? ja? kvinna om man säger så, säger Victoria Silvstedt.
Jag har blivit lite amerikaniserad. Men jag har kvar mina svenska värderingar.

Bombnedslaget från Bollnäs var nästan lite, nördig, belive it or not. När hon satt hemma i flickrummet drömde hon inte om att en dag vara berömd, dricka Cristal och tjäna grova stålar.

– Jag drömde om att jobba med djur. Jag hade hundar, katter, hästar och kaninfarm. Så fort jag såg en liten bortsprungen katt tog jag hem den. Jag hade inte en tanke på att bli vare sig modell eller skådis.

Trots djur i bur klädde hon väggarna i flickrummet med planscher på både Metallica och Jon Bon Jovi som Cindy Crawford och Claudia Schiffer och veterinärdrömmarna byttes ut mot utvik, filmkarriär och en snabb vända som sångerska. Slalompjäxorna och ridstövlarna ställdes på hyllan till förmån för stilettklackar. Fil och müsli mot rom och kaviar.

1993 deltog Victoria i Fröken Sverige tävlingen. Hon lyckades inte knipa vinsten utan kom bara tvåa och fick tävla i Miss World i stället för prestigefyllda Miss Universum. Men vad gör det i dag när hon bara behöver åka från USA till Italien för att bli hyllad och få skorna kyssta av eldiga italienare?

– I Italien behandlar de mig verkligen som en stjärna. De hedrar en. I USA får man jobba lite mer för att få saker godkända.

Är du skådespelerska på heltid nu?

– Jag modellar fortfarande också. Senast gjorde jag ett jobb till en underklädeskatalog i Tyskland. Men jag tycker skådespeleriet är en utmaning. Det är inte lätt att spela amerikanska även om engelskan är mitt andraspråk. Jag spelade Kim Novak i en italiensk film och då pratade jag italienska hela tiden.

I Italien har Victoria spelat en del tunga roller. Men i USA har hon hamnat i ett fack. I ”Melrose Place” där hon gjorde en av sina första roller, spelade hon svensk sjuksköterska i en sådan dräkt som man antingen hittar hos butiken Buttericks eller i snuskiga fantasier. Och i sin senaste film ”Boat trip”, där hon möter Agent 007 Roger Moore och Cuba Gooding jr, är hon ledare för det svenska bikinilandslaget?

– Det här är sista gången jag spelar en Ingrid och det har jag sagt. Jag börjar bli trött på de rollerna. Men i USA uppskattar de verkligen svenska tjejer. De tycker vi är så enorma. De är fortfarande fascinerade av ABBA och det mesta som är svenskt.

Filmen ”Ivansxtc” där Victoria spelar en tjej som kommer till Hollywood och gör allt för att lyckas, har väckt mycket uppmärksamhet. Eller snarare har hennes bröst gjort det. Victoria själv förstår inte uppmärksamheten. Och kanske är det inte så konstigt eftersom hon visat betydligt mer hud i ett antal herrtidningar. Och i filmer som till exempel ”Monster’s Ball” visar Halle Berry bra mycket mer av sina kända tuttar.

– Jag förstår inte riktigt varför det är en så ”big deal”. Många visar väl brösten på film?

Victoria Silvstedt har bott i USA i snart tio år. Hon glömmer sig ibland och pratar hela meningar på engelska men så fort hon blir varm i kläderna och exalterad är det Bollnäs-dialekt för hela slanten.

Är du en äkta amerikan nu?

– Jag har blivit lite amerikaniserad. Men jag har kvar mina svenska värderingar. Jag säger vad jag tycker och har svårt för allt smörande i USA. ”Oh, du är så vacker” och ”Gud vad fin du är”. Jag kan inte hålla på sådär.

Kommer du någonsin att flytta tillbaka till Sverige?

– Jag älskar att hälsa på i Sverige. Jag har ju min familj där. Men jag tror inte jag skulle kunna tänka mig att bo där igen. Kanske när jag är äldre. Jag vet ju att det finns kvar. Inget har ju ändrats i Bollnäs under de tio år jag varit borta.
Alla måste vara så lika i Sverige. Jantelagen, you know. Är man lite annorlunda tror folk att det är något fel på en.

Tror du att folk ser på dig annorlunda i Sverige än i USA och Italien?

– Alla måste vara så lika i Sverige. Jantelagen, you know. Är man lite annorlunda tror folk att det är något fel på en. Men jag känner rätt mycket att jag inte bryr mig när folk snackar om mig. Jag kan ändå inte göra något åt det.

Tror du att folk i Sverige vet att du är rätt stor utomlands?

– Jag tycker inte om att skryta. Jag håller hellre en låg profil. Vet folk så vet folk och vet de inte så bryr de sig inte.

Victoria gifte sig för lite mer än två år sedan med sportkommentatorn Chris Wragge. De bosatte sig i Houston, Texas och är enligt Victoria fortfarande nykära.

– Vi jobbar lika mycket båda två men pratar två gånger varje dag på telefonen och försöker alltid träffas en vecka varje månad. Och då är det smekmånad igen.

Tänker du skaffa barn snart?

– Min man vill skaffa barn om två år men jag vet inte riktigt. Kanske om tre–fyra år. Jag tror jag är mer redo och mogen då.

Om du fick en dotter som ser lika bra ut som du, skulle du uppmuntra henne att gå samma väg som dig då?

– Nej, jag skulle inte uppmuntra henne att gå igenom modellbranschen. Nu vet jag hur ”dirty” den är. Först utbildning och sedan får vi se. Vill hon bli skådespelerska finns det ju dramautbildningar. Men för att vara modell krävs inte mycket.

Hur hemsk är modellbranschen?

– Allt du sett på dokumentärerna är sant. Men jag klarade mig ändå rätt bra. Det gäller att ha lite skinn på näsan.

Och skinn på näsan har hon nog haft. Kalla henne bimbo, beskyll henne för att förstärka en ålderdomlig bild av vad kvinnlighet är, skrik att hon är fusk.

Det må vara sant.

Men när det kommer till det inre är inte Victoria Silvstedt så tokig ändå, streetsmart till och med. En tjej från Bollnäs med drömmar som inte slog in men som lyckats skapa sig en karriär ändå.

Kalla henne vad du vill för hon bryr sig inte ändå.

Men kalla henne inte dum.

arkiv Victoria Silvstedt

Linda Hjertén