Grattis till 40 toppenår

Svensktoppen firar med stort jubileum

1 av 3
snacka om långkörare Visst kan både Kent Finell och Peter Jöback kalla sig Mr Svensktoppen. Ingen har varit programledare längre än Finell - och ingen har legat längre på listan med samma låt än Jöback.
NÖJE

Hipp, hurra för "Svensktoppen"!

Stjärnan Peter Jöback firar den blivande 40-åringen och sin egen dominans på listan.

- Det är lite kult, säger han.

Peter Jöback knäcker mest på "Svensktoppen". Pop- och musikalstjärnan är den artist som legat längst på listan och dessutom har han haft flest ettaplaceringar genom tiderna.

Med "Guldet blev till sand" från musikalen "Kristina från Duvemåla" toppade han "Svensktoppen" i 36 veckor. På listan låg låten i över två år, eller 110 veckor.

Så naturligtvis vill han fira den blivande 40-åringen. Födelsedagen är egentligen i morgon, söndag, men redan i går tjuvstartade festligheterna med skivsläppet av cd-boxen "Svensktoppen 40 år".

- Det är lite kult med "Svensktoppen". Det är en häftig blandning av artister och en ära att få vara med, säger han.

Själv lyssnade han mycket på "Svensktoppen" när han började kolla på "Melodifestivalen" som 10-åring. Då var Carola favoriten. Sedan dök intresset upp igen när han själv var med i "Melodifestivalen".

- Fast då kom jag aldrig in på listan så man kan säga att jag fått revansch nu, skrattar Peter Jöback.

Han tror att "Svensktoppen" hjälpt honom att nå ut till en bredare publik.

- Ja, folk började nog mer se mig som en skivartist och jag blev känd från Norrland till Skåne.

Glömde skivan

Om Peter Jöback tar hem utmärkelsen som "Mesta ettan" blir Lasse Lönndahl "Första ettan". Han var nämligen den artist som toppade den allra första listan 1962.

- Det var med låten "Midnattstango", minns han. Det betydde väldigt mycket, särskilt som det är svenska folket som röstar.

En annan veteran i "Svensktoppen"-sammanhang är förstås programledaren Kent Finell. I år har han varit programledare i 16 år på rad och i över 20 totalt.

- Jag är nästan gift med programmet, det är klart att det är en kärlek som finns där, säger han.

Minnena från åren som gått är många. Att sända "Svensktoppen" utomhus i 25 graders kyla tillsammans med "Radiosporten" under rallyt var ingen höjdare.

- Och det var pinsamt när vi glömt ta med oss skivan till den låt som låg etta och var tvungna att erkänna det i direktsändning, säger Kent Finell och skrattar.

Stor galashow

I stället för att spela Tommy Nilssons "Öppna din dörr" fick han improvisera ett snack med publiken.

Kent Finell tycker att "Svensktoppen" spelar en viktig roll i svenskt musikliv. Kanske viktigare nu än någonsin.

- Programmet är viktigt för den svenska populärmusiken, visorna och dansbandsmusiken. Den här typen av musik spelas inte särskilt ofta i andra radioprogram, säger han.

"Svensktoppen" får också ett hejdundrande firande. Förutom cd-boxen och specialprogrammet i morgon blir det stort jubileum den 22 november. Då uppträder bland andra Ann-Louise Hansson, Svante Turesson och Sanne Nielsen i Berwaldhallen tillsammans med Radiokören och Radiosymfonikerna.

webb-tv

Kent Finell spelar svensktoppslåtar och pratar om sina favoriter

Artister med flest låtar på listan

Låtar med flest veckor på svensktoppen

Några av programledarna

Karin Lindsted