Räddningen: lillasyster

Skivbolagets hemliga plan för Britney Spears karriär

1 av 4 | Foto: JAMES DEVANEY/WIREIMAGE
SIKTAR MOT TOPPEN Lanseringen av Jamie Lynn Spears ska hålla storasyrran - och stjärnan - Britney Spears levande under hennes time out. Det är tanken i skivbolagets hemliga marknadsplan. Och målet är klart: 2003 kommer Britney tillbaka och återtar tronen som världens Pop-media-superstar.
NÖJE

HOLLYWOOD

Britney Spears har redan inlett den självvalda pausen.

Men det innebär inte att hennes efternamn riskerar att falla i glömska.

- Vi ska använda utrymmet för att lansera hennes lillasyster, Jamie Lynn Spears.

Det skriver Britneys skivbolag i en hemlig marknadsplan som Aftonbladet tagit del av.

- Jamie Lynns position som en av Nickelodeons nya unga stjärnor kommer att hålla Pop-media-superstar Britney Spears levande. Mellan raderna kommer stjärnans lillasyster att påminna allmänheten om det som är lockande med Britney utan att överexponera originalet, heter det.

Den detaljrika planen torde behövas. Britneys senaste tolv månader har - i alla fall med Britneymått mätt - varit rena katastrofen.

Försäljningen rasar

Hon har sålt nio miljoner exemplar av "Britney" som släpptes i november i fjol. Det är ett jätteras i jämförelse med förra plattans 19 miljoner och hennes debutalbum som sålde i 24 miljoner exemplar.

En del av förklaringen till raset kan vara de skandaler hon skapat de senaste månaderna. Hon har också skrämt bort många fans med sin nya, sexigare image.

I dag är det helt enkelt inne att såga Britney.

- Pendeln har slagit tillbaka, säger Brandon Holley på Elle Girl och pekar bland annat på att feministförfattaren Camille Paglia kallar den snart 21-åriga stjärnan "Aerobics-Lolita".

Det är för att stävja kritiken och rädda stjärnans karriär som hennes skivbolag Jive Records nu dragit upp riktlinjerna inför det kommande året.

- Det övergripande marknadsföringsmålet är att behålla ett bakgrundssurr kring Britney medan hon förs bort från popkulturens front. Vi måste undvika för framfusiga pr-satsningar men ändå se till att allmänheten inte glömmer henne.

Det som kan sätta en käpp i hjulet är J ustin Timberlakes solokarriär. Att döma av resonemanget i Jives plan står Britney i skuggan av sin ex-pojkvän.

- Eftersom pr-kampanjen för Justins soloplatta kommer att pågå till mitten på 2003 innebär det att ingen ny pr-kampanj för Britney kan inledas förrän tidigast sommaren 2003.

Jive Records tycker att Britney tagit skada av det havrerade förhållandet med Timberlake.

Men bolaget skriver att brytningen kan ha varit ett affärsmässigt beslut - från Timberlakes sida.

- Olyckligtvis verkar det som om Timberlake och hans mamma/manager verkligen trodde på de marknadsundersökningar som visade att Britney överlevt sin förmåga att hjälpa honom i lanseringen av solokarriären.

Enligt marknads-

undersökningarna riskerade han att skrämma bort sina största fans - de unga flickorna - om han hade ett stadigt förhållande.

- Som singel kan han för dem förbli en fantasifigur i deras förhoppningar om att bli ihop med honom, står det bland annat.

Kommer tillbaka 2003

Under tiden ska Britney enligt bolaget ladda batterierna.

Det hoppas kunna vända hennes brytning med Timberlake till något positivt.

- Efter en period av massiv och självupptagen klagan ska hon etablera sig som mästaren av "den nya glädjen".

Jive tvivlar i marknadsplanen inte på hur det kommer att gå:

- 2003 kommer Britney tillbaka och återtar tronen som världens Pop-media-superstar.

I vintras gjorde skivbolaget en liknande hemlig plan för Britneys karriär (se till höger). Och flera av bolagets mål den gången har uppfyllts.

De här var skivbolaget tidigare mål - och så här blev det

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM