"Stoppa Farmen nu, TV 4"

Nära hälften av deltagarna mår dåligt av programmet

NÖJE

Grova rasistiska påhopp, slagsmål, misshandelshot och en deltagare som förlamats i ansiktet efter all turbulens.

Flera deltagare rasar mot "Farmen".

- TV4 borde avbryta "Farmen" - nu, säger Inger Andersson.

Foto: LOTTE FERNVALL
VILL INTE VARA MED I TV LÄNGRE Farmendeltagaren Inger Andersson, som har behövt psykologhjälp efter inspelningen, är mycket kritisk mot produktionen: "Det är förnedrande. Man strippas ner till någon de vill att man ska vara."

"Farmen" har bytt ansikte.

Det som förra året var en tämligen harmlös lantbrukssåpa domineras i år av gräl, hot och våldsamma utfall bland deltagarna.

Nära hälften av deltagarna är missnöjda eller mår dåligt av att se programmen. En av dem är Inger Andersson.

- TV4 borde avbryta "Farmen" nu. Det är inte "Farmen" längre, snarare "Gödselstacken". Allt är bara skit, säger deltagaren Inger Andersson.

Psykologhjälp

Hon sökte psykologhjälp för att bearbeta händelserna efter inspelningen. Och hon mår mycket dåligt av att se avsnitten i tv. Lantarbetet på "Farmen" är nedklippt till ett minimum och det mesta kretsar kring konflikterna.

Inger sökte till "Farmen" i tron att hon skulle få användning av sin gedigna erfarenhet av jordbuk. Men hon hamnade mitt i ett getingbo.

- Alla deltagarna är noggrant utvalda för att det ska uppstå konflikter. Alla har sin motpol. Eftersom jag är feminist är min kontrahent Jan "Blondie" Hammarlöf som har en speciell kvinnosyn, säger Inger Andersson.

Producenten drev på

Hon berättar om hur producenten uppmanat deltagarna att bjuda mer på sig själva vid de få lugna stunderna på "Farmen". Det bidrog till att skruva upp konfliktnivån.

- Det finns ingen prislapp på hur mycket man får mangla en människas själ. Vi är vanliga människor och det finns ingen anledning att behandla oss så här, säger Inger Andersson.

Fredrik Arefalk, projektledare för "Farmen", förnekar att inspelningsledningen eldat på konflikterna.

- Visst finns det en gräns för vad man kan visa, men jag tycker inte att vi går över den. Och man måste minnas att det handlar om en speciell miljö. Människor beter sig inte som i vardagslivet.

- Och vi har haft mycket nära kontakt med deltagarna under inspelningens gång, säger han.

Stress, hot, rasism och uteslutning

Dan Panas