Skådespelaren Richard Harris död

Harry Potter-stjärnan blev 72 år gammal

NÖJE

LONDON

Den kände irländske skådespelaren Richard Harris dog på fredagskvällen på ett sjukhus i London.

Han blev 72 år.

Foto: AP
Richard Harris sista stora roll var som professor Dumbledore i Harry Potter-filmen.

Harris var vid sidan av Richard Burton en av sin generations mest uppmärksammade skådespelare - inte bara för sin scenkonst utan också för sitt hårda liv. Hans senaste stora roll var som professor Dumbledore i Harry Potter-filmen.

- Richard Harris avled i kväll klockan 19.00, sade en taleskvinnan för sjukhuset på University College of London. Hon angav ingen dödsorsak.

Hans tre barn - Damien, Jared och Jamie Harris - sade i ett uttalande att fadern hade somnat in stillsamt.

Richard Harris var gift två gånger och något av en scenkonstens rebell som, i likhet med Burton och Peter O'Toole, menade att livet var till för att levas fullt ut. Han kunde gå ut för att köpa ett paket cigaretter - och återvända först två veckor senare. En gång sade han:

- Jag har gjort 72 filmer i mitt liv och hamnat i fel roller två gånger - som make.

På ålderns höst hade Harris mer arbete än någonsin inom filmen. I fjol sade han att han inte hade något annat val än att acceptera rollen i Harry Potter-filmen eftersom hans barnbarn hade hotat att aldrig prata med honom mer.

Några av de filmer Harris spelade med i var Kanonerna på Navarone, Myteriet på Bounty, Den röda öknen, Bibeln, Hjältarna från Telemarken, Idolen, Camelot, Horse, De vilda gässen, Patrioter och Gladiator.

TT-Reuters