”Det känns som man måste ha skottsäker väst”

Missy Elliott i exklusiv intervju med Aftonbladet

1 av 3 | Foto: JENNIFER GRAYLOCK/AP
"ALLT ÄR HÅRDARE NU" Missy Elliott berättar att mycket har förändrats inom hiphopen. "Många är spända och verkar tro att de behöver slåss med varandra för att nå toppen", säger hon.
NÖJE

LONDON

I onsdags sköts Jam Master Jay, 37, ihjäl i New York.

Mordet på hiphoplegendaren skrämmer kolleger och fans.

- Det känns som att man måste gå omkring i en skottsäker väst, säger Missy Elliott till Aftonbladet i en exklusiv intervju.

Den amerikanska artisten och låtskrivaren Missy "Misdemeanor" Elliott sitter i en soffa på Royal Garden Hotel i London, ledigt klädd i träningskläder. Öronen och fingrarna pryds av guld, glitter och diamanter.

En bit in i intervjun tystnar hon.

- Jag fick just höra att Jam Master Jay blivit mördad" vi har förlorat ännu en av våra soldater. Det är fruktansvärt och meningslöst.

"De var mina idoler"

Jam Master Jay, eller Jason Mizell som han egentligen heter, sköts i huvudet från nära håll i en skivstudio i stadsdelen Queens, New York. De två gärningsmännen träffade också Mizells vän Urieco Rincon, 25, i benet.

Jam Master Jay var producent och dj i den inflytelserika hiphopgruppen Run DMC. Pionjärerna låg bakom hits som "Walk this way" och "My Adidas" på 80-talet.

- Run DMC var historiska, framför allt för sättet de blandade rock och hiphop på, säger Missy Elliott och fortsätter:

- De var väldigt viktiga för mig när jag växte upp. De var mina idoler, ikoner och inspiratörer.

Mer värme förr

Missy Elliott är aktuell med sitt nya och kommande album "Under construction". Hon räknas, tillsammans med producenten, arbetskamraten och barndomsvännen Tim "Timbaland" Mosely, som en av de mest nyskapande artisterna på dagens hiphopscen.

Men på "Under construction" försöker hon också fånga den känsla som präglade genren när den var ung och ny. Missy samplar bland annat Run DMC:s låt "Peter Piper" på senaste singeln "Work it".

- Förut var scenen så varm. Det handlade i grund och botten om att festa och ha kul. Och om någon av artisterna bråkade kändes det aldrig speciellt allvarligt.

- Men nu, nu är allt annorlunda och hårdare. Hiphop växer sig större och större, men det betyder inte automatiskt att musiken blir bättre. Många är spända och verkar tro att de behöver slåss med varandra för att nå toppen. Tupac Shakur, The Notorious B.I.G., Jam Master Jay " Alla har mördats. Det känns som att man måste gå omkring i en skottsäker väst, säger Missy Elliott.

Markus Larsson