- Detta är den största filmen som jag gjort

Edward Norton om att spela in nya "Röd drake" - och livet som kändis

1 av 2
är tyst om sitt privatliv Edward Norton är en av Hollywoods hetaste stjärnor. Men han berättar inte mycket om privatlivet. Han är så hemlighetsfull att han inte ens erkänner att han är tillsammans med Salma Hayek.
NÖJE

NEW YORK

Han är en av de hetaste nya stjärnorna i Hollywood.

Och hemligare än Robert De Niro.

"Röd drake"-stjärnan Edward Norton erkänner inte ens att Salma Hayek är hans flickvän.

"Det finns den Edward Norton som lärde sig japanska på egen hand som 16-åring. Sedan finns det den Edward Norton som berättar att han lärde sig japanska på egen hand som 16-åring", säger en skådespelarkollega till Norton till tidningen GQ.

Edward Norton är nöjd med sig själv och påpekar gärna att det var han som tog över regin av "American History X" efter att Tony Scott lämnat inspelningen. Scott kallar honom fortfarande för "en narcissistisk arsel-person".

- Men han var en briljant kille att jobba med. Han skulle ha vunnit en Oscar för "American History X" om han hade inte kört över mig vid klippningen.

Skrev manus till "Frida"

Norton berättar också gärna att det var han som skrev manuset till "Frida", filmen om konstnären Frida Kahlo, eftersom de tidigare manusen var så dåliga.

- Jag gjorde det gratis. Men jag fick inte mitt namn med eftersom jag inte är med i dramatikerförbundet, säger Norton till Aftonbladet.

Han är uppväxt i ett intellektuellt hem och pratar i långa, komplicerade meningar. På filmduken är han mer fascinerande.

Om sitt privatliv berättar han ingenting. Det "skymmer" rollerna. Han talar "om jobbmöten med Salma Hayek" vid inspelningen av "Frida", där hon spelar huvudrollen. Hayek är hans inofficiella flickvän sedan 1999.

Varför ville du spela FBI-agenten Will Graham i "Red Dragon"?

- Relationen mellan Lecter och Graham är väldigt komplicerad och intressant. Trots allt de varit med om beundrar de och respekterar varandra, känner till och med tillgivelse. Det är skruvat med tanke på att Graham grep Lecter.

Lärde du dig mycket av Anthony Hopkins?

- Det som jag lärt mig av Tony har jag lärt mig under åren, genom att se hans filmer. När jag gjorde min första film skickade han ett vänligt meddelande till mig.

Han säger att skådespeleri är lätt.

- Jag tror att det är lätt för honom. Han är en sådan mästare vid det här laget, han är bortom analys. Ibland känner man att Tony är otålig för att resten av processen runtomkring går så långsamt.

Var det roligt att för första gången vara på rätt sida om lagen i en film?

- Det är lika roligt som att spela tjuv. Man får utbildning. Harvey Keitel och jag fick besöka FBI, de som jobbar med seriemördare. Det var fascinerande. Harvey är den ultimata tuffingen, men han blev vit som en bordsduk av sakerna vi fick se där.

Är det viktigt att ha en stor publik och vara filmstjärna?

- Eh, jag är inte en sån" eh, det här är den klart största filmen jag gjort. Jag letar efter intressanta manus som känns rätt, ibland har det varit mer kommersiellt och ibland mindre. "The Score" skulle jag väl normalt inte gjort, men De Niro och Brando var med i den"

Ingen sexsymbol

Hur har ditt liv förändrats sedan du blev känd?

- Det är mest positivt. Att vara skådespelare är ett obehaglig tillstånd. Man kan inte göra det om inte någon annan ger dig möjligheten. Att nå en viss igenkändhet gör att du får möjlighet att kontrollera ditt eget öde.

Vad är negativt?

- Jag har bott i New York i 12 år och älskar att åka tunnelbana och promenera omkring. Jag åker inte tunnelbana längre. Att förlora sin anonymitet är svårare än folk tror.

Ser du dig som en sexsymbol?

- Nej, gör någon det?

Du är populär bland flickorna.

- Det är inte något jag" lagt märke till.

Edward Nortons största filmroller

Fredrik Virtanen