Hollywood nästa för "Mamma Mia!"

Björn Ulvaeus: Jag vill att Hallström gör filmen

NÖJE

HAMBURG

Musikalen "Mamma Mia!" är redan en miljardindustri.

Nu vill Hollywood göra film av historien.

- Vi har fått en förfrågan, men ligger lågt några år. Sedan vill jag att Lasse Hallström gör filmen, säger Björn Ulvaeus till Aftonbladet.

KAN INTE ÖVERSÄTTA "Mamma Mia!" har i kväll premiär på tyska. Men Björn Ulvaeus kan inte svara på om det blir en svensk översättning. "Jag kan och vill inte sätta mig och översätta dem. Och jag vet ärligt talat inte vem som skulle kunna göra det på rätt sätt", säger han.Foto : MALZKORN

På Lufthansas flight LH 5205 mellan Stockholm och Hamburg berättar den förra ABBA-stjärnan om sina känslor kring den ABBA-hysteri som nu är större än någonsin.

- Det har ju blivit en miljardindustri. En ganska bra pensionsförsäkring, säger han och skrattar.

Fast det var nära att det aldrig blev något. Publiken kan tacka döttrarna Anna och Emma för att det till sist blev en musikal.

- Idén hade funnits ett tag. Jag var tveksam. Så tjatade de, för sex, sju år sedan, att hela familjen skulle se "Grease". Och när jag såg publikens enorma glädje och respons till hitlåtarna, förstod jag vilken potiential den fanns i den här grejen.

Gör succé

Det började i London. Har fortsatt i New York, Toronto, Sydney och med turnerande uppsättningar i USA. I kväll är det premiär för den första versionen på ett annat språk, tyska.

- Det blir lite som ett prov, hur det fungerar. Det är ju prat om versioner på franska och på spanska, där finns ju en enorm marknad.

Det fanns en tid när ABBA fick skäll hemma i Sverige för att de var så kommersiella. Nu känner Björn att de bara får kärlek från sin svenska publik. Tiotusentals turister åker till London och New York för att se "Mamma Mia!".

Inte på svenska

Frågan är given: När får vi se "Mamma Mia!" på svenska?

Björn skruvar lite på sig. Han menar att det inte är samma sak som att man just har översatt "Chess" till svenska.

- Jag har verkligen inget bra svar. Låtarna är 25 år gamla. Jag kan och vill inte sätta mig och översätta dem. Och jag vet ärligt talat inte vem som skulle kunna göra det på rätt sätt. Så det finns inga konkreta planer just nu.

Seriösa Hollywood-producenter har hört av sig.

- Förr eller senare blir det nog en Hollywood-film. Det känns så. Men vi vill vänta ett tag, musikalen har flera år kvar först.

Lasse Hallström, numera världsberömd, gjorde både många videor och en långfilm med ABBA när gruppen existerade.

- Vi har fortfarande regelbunden kontakt. Just att filma "Mamma Mia!" har vi inte pratat om, men frågar du om min favoritregissör till den, så är han mitt val.

Jan-Olov Andersson