Svältchock i Robinson

Årets deltagare tvingas lämna bort all sin mat

1 av 3 | Foto: SVT
ROBINSON 2001 Kenny Andersén drabbades svårt av matbristen i Expedition: Robinson i fjol. Han blev akut sjuk och vårdades med dropp. "Det är vettlöst att medvetet låta deltagare i ett tv-program få näringsbrister", sa en läkare som kritiserade "underhållningssvälten".
NÖJE

Fjolårets "Expedition: Robinson" kallades "svält-tv".

Utmärglade deltagare tvingades till akut vård efter svår näringsbrist.

I år svarar SVT stenhårt - genom att ta all mat ifrån deltagarna.

Förra året valde SVT att drastiskt minska matransonerna. Från att tidigare ha delat ut konserver, mjöl och tio kilo ris per lag, fick deltagarna nu klara sig på endast ett kilo ris per lag.

Effekten lät inte vänta på sig.

Flera av deltagarna valde att frivilligt låta sig röstas ut av hälsoskäl. Svårast drabbades Kenny Andersén, som blev akut sjuk av näringsbristen och gavs dropp på plats.

"Underhållningssvälten" kritiserades hårt.

- Det är vettlöst att medvetet låta deltagare i ett tv-program få näringsbrister. Om någon blir dålig måste personen omedelbart tas bort för att få vård. Man får inte ta risker när det gäller liv, sa läkaren Magnus Nylander till Aftonbladet.

Förlorare utan mat

Men trots proteststormarna backar inte SVT. Årets upplägg är stenhårt. Matransonen är i år helt nollställd - deltagarna kan endast vinna en mindre mängd mat som eventuellt pris i en tävling.

Aftonbladet kan samtidigt avslöja att årets sjutton deltagare förlorade en sammanlagd vikt på cirka 160 kg under inspelningarna i somras. 1 223 kilo åkte ner - 1 063 kilo kom hem. Således har vikten av två välbyggda män "försvunnit" under knappt två månaders tid. En snittminskning på närmare 10 kilo per person.

- Det var väldigt, väldigt hårt där nere, en ständig kamp att fixa tillräckligt med mat, säger Camilla Karlsson, lagledare för Lag syd.

I den medhavda packningen på fem kilo hade många deltagare, vid sidan av diverse redskap och verktyg, plockat med sig ris, kosttillskott eller vitaminer. Men redan efter den första natten på ön får de chockbeskedet: att lämna ifrån sig packningen.

"Förbaskat svårt"

Deltagarna måste leva på naturen. Enbart.

- Förutsättningarna för att överleva på de där öarna är kraftigt begränsade. Det var så förbaskat svårt att hitta nåt att äta, säger deltagaren Nicklas Lindecrantz.

SVT tycker dock inte att den extrema matransoneringen är att gå för långt.

- Men det är tufft, absolut. Det blir väldigt avgörande vad deltagarna har för bakgrund och erfarenheter. Det visar sig tydligt, säger producenten Irene Tostar.

Daniel af Klintberg, t f chef för underhållning på SVT Fiktion, tror inte att det blir "svält-tv" i år igen.

- Det är i alla fall inte vår avsikt. Fokus i programmet ligger inte lika mycket på det i år som det gjorde förra året, säger han.

Deltagarna själva är ännu så länge förtegna om hur svårt de drabbats av matbristen.

Om en knapp vecka börjar kampen i SVT.

Årets regler

Årets utrustning

Björn Solfors