Tidernas bästa svensktopplåt utsedd

NÖJE

De sista ljuva åren med Lasse Stefanz & Christina Lindberg utsågs till tidernas svensktoppslåt när Svensktoppen firade 40 år med en gala på Berwaldhallen i Stockholm på fredagen.

- Det var väl inte så väldigt överraskande, den låg ju väldigt länge på listan, 65 veckor om jag minns rätt, säger Kent Finell, Svensktoppens programledare i totalt 20 år och som ledde fredagskvällens gala.

Han drar sig till minnes uppståndelsen i Lasse Stefanz hemstad Kristianstad när bandet stod inför att slå det dåvarande veckorekordet.

- Över 5 000 personer hade samlats vid torget i Kristianstad och lovade att bada i fontänen om de slog rekordet. Det fanns också någon som hade lovat att äta upp sin hatt och någon annan som hade lovat att dansa med alla som ville. Och så vann de!

Fem melodier har genom uttagning i höstens svensktoppsprogram gått till final och tävlade om titeln tidernas svensktoppslåt. Radiolyssnarna röstade under galan fram vinnarlåten per telefon.

Övriga nominerade var Jag vill ha en egen måne med Ted Gärdestad, Jag vill vara din, Margareta med Sten & Stanley, Guldet blev till sand med Peter Jöback och Lyckliga gatan med Anna-Lena Löfgren.

Flera kända svensktoppsartister medverkade, bland andra Ann-Louise Hanson, Bengan Jansson, Jan Johansen, Sanna Nielsen, Sten Nilsson och Svante Thuresson, tillsammans med Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Mats Rondin.

Anna Krook/TT