- Jag tänker på olyckan varje dag

Första intervjun med Vedder om tragedin i Roskilde

1 av 3
NIO FANS DOG För Rocktidningen Close-Up berättar sångaren Eddie Vedder för första gången om katastrofen på Roskildefestivalen då nio personer dog i trängseln under Pearl Jams spelning.
NÖJE

För första gången talar Pearl Jam ut om sin konsert på Roskildefestivalen 2000 som krävde nio unga människors liv, varav tre var svenskar.

- Det är fortfarande något jag tänker på varje dag, säger sångaren Eddie Vedder.

Det är i det nya numret av hårda rocktidningen Close-Up, som kommer ut på fredag, som Pearl Jam till slut uttalar sig om katastrofen i danska Roskilde för två somrar sedan, då festivalens säkerhetsarrangemang brast och nio av grungestjärnornas fans blev ihjälklämda framför scenen, inför ögonen på Seattlebandet.

- Det är fortfarande någonting jag tänker på varje dag, säger Eddie Vedder i intervjun, den enda för Skandinavien.

- I början kom tankarna var trettionde sekund, sedan med ett par minuters mellanrum, sedan i tiominutersintervaller. Efter sex månader grubblade jag på det var och varannan timme.

Efter att omedelbart ha avbrutit turnén, åkte Eddie Vedder på egen hand till Spanien för att försöka bearbeta tragedin.

"Kändes overkligt"

- Allting kändes overkligt och det var svårt att relatera till andra människor. Jag kände att jag inte kunde titta på tv för att allt annat tedde sig så trivialt, fortsätter Vedder i Close-Up.

Eddie Vedder, som redan före olyckan i Danmark beskrevs som sångaren med hela världens kollektiva lidande tyngandes sina axlar, hade dock inga planer på att upplösa bandet, tvärtom:

- På ett sätt förde det oss i gruppen närmare varandra, för alla var där och hade upplevt samma saker, konstaterar han.

Pearl Jams nya album "Riot act" innehåller den gripande låten "Love boat captain", en Roskildeskildring som Eddie Vedder kallar för en liten bön:

"Lost nine friends we"ll never know, two years ago today, and if our lives became too long, would it add to our regret."

I texten konstaterar han att det är en konst att leva med smärta.

- Något positivt som inträffade var att en familj från Australien hörde av sig. En kamrat till en av de omkomna skickade ett brev och frågade om jag kunde skriva några rader till begravningen. Det gjorde jag och blev bekant med en i hans familj. Systern besökte oss i Seattle. Denna kontakt underlättade mitt sorgearbete enormt mycket, berättar Eddie Vedder i Close-Up.

Jörgen Holmstedt