Sagan om Viggo Mortensen

NÖJE
Foto: NEW LINE CINEMA

Viggo Mortensen har en blick som utstrålar motsatser. Den brinner, den är kall som is. Den är full av knappt tyglat raseri, ändå outgrundligt lugn. Farlig, men trygg.

Den säger: Jag kan vara din bäste vän, eller din värsta fiende, bara aldrig lagom och mitt i mellan.

Det kommer väl till pass i "Sagan om ringen"-filmerna - Aragorn är den i särklass coolaste karaktären - ja, den kommer väl till pass i allt han gjort. Har man sett Viggo Mortensen glömmer man det inte. Trots, eller kanske just tack vare, en återhållen spelstil når han en intensitet få andra kommer i närheten av. Han exploderar sällan, men man vet hela tiden att stubinen brinner. Blicken är nyckeln.

En annan cool kille, Sean Penn, var typiskt nog en av de första att fatta Viggo Mortensens magnetiska dragningskraft. Han gav honom en av huvudrollerna i sin regidebut "The Indian runner" (1991). Filmen var bra men ingen kommersiell succé. Viggo var sensationell. Det är så hans karriär mestadels sett ut, han har ofta varit mera minnesvärd än filmerna han medverkat i.

"Sagan om ringen" bryter mönstret och är säkert bara början.

Viggo Mortensen, född 1958, son till en dansk pappa och en amerikansk mamma, uppvuxen i New York, Venezuela, Argentina och Danmark, är värd de största rollerna i de största filmerna.

Tore S Börjesson , [email protected]