- De borrade mig i huvudet

Dramaten- stjärna låg medvetslös en vecka svårt hjärnskadad

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
operationerna räddade hans liv Per Mattsson drabbades av en svår infektion i hjärnan. Han genomgick fyra operationer och var sjukskriven i flera månader. Nu är han frisk. - Sjukdomen har gjort mig lugnare och snällare, man tänker över livet och inser vad som är viktigt och det är hälsan, säger han.
NÖJE

Medvetslös i en vecka. Fyra operationer i hjärnan.

Dramaten- skådespelaren och tv-doktorn Per Mattsson har svävat mellan liv och död.

- De borrade mig i huvudet, jag fick bara lokalbedövning och så höll de i mig.

Per Mattsson har i många år haft sin hemvist på Dramaten och medverkat i uppsättningar av både Lars Norén och Ingmar Bergman. I tv har han gjort sig känd som kirurgen Anders Sjöstedt i "OP:7". På söndag har serien nypremiär, när det första av 24 nya avsnitt sänds.

Inspelningarna slutfördes för över ett år sen. En tid senare, i slutet på februari, förvandlades Per från läkare till patient. Det började med att han skulle köpa Aftonbladet.

- Jag tog fram en hundring och sen förstod jag inte hur jag skulle göra. Förstod ingenting. Hjärnsläpp. Senare sågs jag av en kompis på stan. Jag var obegriplig, talade gallimatias, han trodde att jag var full.

Ytterdörren öppen

Kompisen hjälpte Per Mattsson att komma hem. Ett och ett halvt dygn senare hälsade han på för att kolla läget.

- Min ytterdörr stod öppen. Hade han inte kommit hade jag dött.

Per Mattsson låg medvetslös i sin säng. Han fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset och förblev medvetslös i en vecka. Läkarna trodde först att han hade en hjärntumör, men en specialist kunde konstatera att han led av hjärn-abcess, en ovanlig sjukdom.

Tappade minnet

- Det är en infektion i syregångarna i hjärnan. De var täppta med var. Jag höll på att stryka med.

Per Mattsson låg kvar på sjukhuset i flera månader. Han genomgick tre eller fyra operationer, han minns inte exakt, sjukdomen påverkade minnet.

- Jag ville gå hem med en gång jag vaknat upp. Personalen fick hindra mig. Jag tyckte jag tänkte klart. Men jag kom inte ens ihåg mitt eget telefonnummer.

Han vet inte i detalj vad läkarna gjorde med honom förrän i slutet av sjukhusvistelsen.

- De borrade mig i huvudet och sög ut var. De sövde inte ner mig, gav bara lokalbedövning och höll i mig. Ja, och doften som blir från ben och var när de borrar " Det var jäkla obehagligt.

Efter månaderna på Karolinska fick Per Mattsson vård i hemmet. Där låg han med dropp i en dryg månad. I juli kunde han stiga upp. Som en människa med nya perspektiv.

- Jag hade nära döden-upplevelser på sjukhuset, såg det där ljuset alla pratar om, det var väldigt vackert, inte skrämmande alls.

Tore S Börjesson