Superdivans tragiska förfall

1 av 4 | Foto: SCAnpiX
en stjärna på scenen Diana Ross slår ut med armarna inför publiken. Det är så här hon trivs bäst - med allas blickar på sig.
NÖJE

NEW YORK. Många hånskrattar efter att Diana Ross, 58, gripits för rattfylla med över 2 promille efter ännu en misslyckad behandling mot alkoholismen.

Under sin 40-åriga karriär har superstjärnan skaffat sig många fiender.

"Superdiva", "egogalning" och "girig", är några av omdömena.

Det är den gamla historien.

Diana Ross växte upp med fem syskon i det fattiga området Brewster-Douglass Project i Detroit, Michigan.

Där fanns drömmen om någonting bättre för en flicka som inte "såg sig själv som gymnasieskolamaterial".

Där fanns Tamla Motown, ett skivbolag som drevs av svarta och som gjorde allt fler hits för hela USA.

Med hjälp av före detta grannen William "Smokey" Robinson fick hon, Mary Wilson och Florence Ballard skivkontrakt med Motown. Med producent/låtskrivarteamet Brian Holland, Lamont Dozier i ryggen blev The Supremes det största kvinnliga popbandet i värlsdshistorien.

Det var då problemen började.

Spänningen i gruppen började växa. De två andra medlemmarna blev mer och mer undanknuffade.

- Dianas röst verkade skära rakt igenom vilken orkester som helst, man lyssnade lika mycket på hennes sound som du gjorde på hela Motown-rytmen, har låtskrivaren Randy Taraborrelli sagt.

I januari 1964 gjorde Motown-chefen Berry Gordy, som Ross hade en hemlig romans med, Diana Ross till gruppens ledsångerska. 1967 ändrade han namnet på gruppen till Diana Ross & The Supremes.

Cindy Birdsong, som då ersatt Florence Ballard, berättar om ett framträdande hos Ed Sullivan i februari 1967.

- Folk brukade säga att Diana stal scenen från oss men jag brukade inte bry mig. Det var inte förrän jag hade lämnat musikbranschen jag såg en bandinspelning från showen.

- Under ett av numren kom Diana mellan mig och Mary. Hon slog ut med händerna och blockerade bådas våra ansikten.

- Diana ville ha intervjuerna, blommorna och de bättre logerna. Hon ville alltid vara stjärnan och få exakt det hon ville.

Även Mary Wilson har i, bland annat i boken "Dreamgirl", beskrivit Ross som självisk och manipulativ.

- Vänner? Vi är absolut inte vänner, förklarade Mary Wilson.

Något som blev tydligt när the Supremes skulle återförenas sommaren 2000.

Då hade Diana Ross haft en fantastisk solokarriär som 1981 gav henne ett för den tiden rekordstort förskott på 20 miljoner dollar.

Anställda fick sparken

Under åren hade också hennes rykte som odräglig superdiva växt. Anställda berättade att de kunde få sparken om de så bara tittade henne i ögonen ("det gjorde henne osäker") eller för att de pratade utan att bli tilltalade.

Samtidigt var hon gift och hade fått fem barn. Barnen har offentligt berättat om hur mycket de älskar sin mamma - och många andra har vittnat om Diana Ross vänlighet.

Möjligtvis var Diana Ross som jazzsångerskan och missbrukaren Billie Holiday, som Ross porträtterade i "Lady sings the blues" 1972.

- Jag märkte att när jag pratade med folk som känt henne, kände de alla en annorlunda Billie Holiday, berättade Ross.

I likhet med jazzlegendaren hade hon ett dåligt självförtroende och trodde ofta att pengarna när som helst skulle vara slut och att hon skulle hamna i slummen igen.

- Jag har aldrig känt att jag är en stor talang. Jag måste jobba hårt för allting. När vi spelar in stannar jag i studion länge.

Sommaren 2000 tackade både Mary Wilson och Cindy Birdsong nej till återföreningsturnén.

- Hon (Mary Wilson) ville ha mer pengar än arrangörerna ville betala. Det är anledningen. Jag gjorde det för fansen. Hon gjorde det för pengarna, förklarade Ross vid en presskonferens i juli.

Turnén blev fiasko

Sanningen var snarare att Diana Ross skulle få cirka 150 miljoner kronor för 30 spelningar medan Wilson - en gång fullvärdig medlem i Supremes - skulle få cirka 25 miljoner.

Diana Ross gjorde istället en fiaskoartad turné under namnet Diana Ross & Supremes 2000, där två körsångerskor skulle föreställa Supremes.

"Man kunde ha landat ett jetplan mellan Diana Ross och hennes två "Supremes" på scenen", skrev en recensent i Daily News om den 6 juli.

Uppgifter om Diana Ross alkoholism- och drogmissbruk dök först upp efter skilsmässan från Arne Naess. De separerade i februari 1999 och skildes juridiskt ett år senare.

I december 2001 checkade hon in på psykiatriska kliniken på Century City Hospital i Los Angeles.

Den 21 maj i år kom hon, kraftigt förvirrad, till Promises Centre i Malibu, ett behandlingscenter där kändisar som Ben Affleck, Charlie Sheen och Robert Downey jr vårdats för missbruksproblem.

Barnen oroliga

- Diana Ross kommer frivilligt till Promises för att klara upp en del personliga frågor, förklarade hennes talesman Phil Symes.

Behandlingen skedde enligt de 12 stegen och kostade cirka 300 000 kronor. Enligt obekräftade uppgifter lade hon in sig där på uppmaning av sina barn som blivit oroade efter att hon "drack vin både dag och natt".

- De smärtstillande medlen var utskrivna mot en gammal skada. Men hon hade blivit beroende av dem också. Hon hade blivit mer och mer deprimerad och var helt beroende av substanser för att klara sig igenom dagen.

I måndags greps Diana Ross för rattfylla i närheten av hälsohemmet Canyon Ranch i Arizona.

Superstjärnan hade över 2 promille i blodet och klarade inte av att skriva alfabetet på ett papper.

Foto: LOTTE FERNVALL
Diana Ross och exmaken Arne Naess.

Fredrik Virtanen