MAFIOSOKÄK

NÖJE

De mördar, lurar, hotar, blåser folk, är otrogna och sätter skräck i halva New Jersey.

Men mafiosos gör inget på fastande mage.

Nu har recepten till maten i världens bästa tv-serie ”The Sopranos”, samlats i den senaste i raden av kändiskokböcker.

Pussy står på knä och ber för sitt liv. Men Silvio, Paulie och Tony visar ingen nåd. Han har svikit dem. Sålt dem till FBI och spottat på ”moertan”.

– Goodbye, Pussy, säger de och tömmer sina magasin i honom.

Blodet sprutar när Pussy blir sönderskjuten. De tittar på liket med förakt.

Glock-pistolerna har knappt kallnat innan Silvio, Paulie och Tony sitter hos Artie Bucco på Nuovo Vesuvio och njuter en spaghetti marinara och några glas Lacrima Christi precis som inget hänt. De är bara hungriga efter ännu en dag på jobbet. Mord och mat i en besynnerlig men fascinerande kombination.

Maten i världens bästa tv-serie ”The Sopranos” är lika viktig som någonsin. Pengaflödet, respekten för capos, kvinnorna, kontrakten, mutorna.

De äter gott, mycket och ofta. Vill du äta samma mat skaffar du kokboken ”The Sopranos Family Cookbook”, den hetaste i raden av kändiskokböcker.

Det är en maffig bok om maffians kärlek till den goda maten.

– Ingen i vår familj har dött av kolesterol eller sådan skit, säger Uncle Junior i inledningen i boken.

I ”The Sopranos Family Cookbook” är det nämligen Uncle Junior, Paulie, Tony, Carmela och dr. Jennifer Melfi som presenterar sina favoritrecept från det napolitanska köket. Inte skådespelarna. Recepten har sammanställts av Artie Bucco, kocken på Nuovo Vesuvio.

Det här är maffiaromantik på högsta nivå; lika mycket njutning för oss Sopranos-freaks som någonsin för Paulie när han äter uova in purgatoria eller Tony grillar bistecca fiorentina.

Recepten blandas med historier, anekdoter, regler för hur man använder vitlök, historia, klädtips för sådana som njutit för mycket, Uncle Juniors tio livsregler, Chris Moltisantis tio favoritmatscener i maffiafilmer och otaliga men vackra kärleksförklaringar till det viktigaste i livet.

Maten.

– Eskimåerna har femtio ord för snö. Vi har femhundra ord för mat, säger Paulie och förklarar bland annat vad ”gabagool” och ”una bella mangiata” är.

Mat är mycket mer än bara något att äta, slår Artie fast, och citerar sedan sin fru Charmaine:

– Mat är limmet som håller ihop tradition, blodsband och god hälsa.

The Sopranos Family Cookbook (Warner Books 295:-)

Uncle Juniors tio tips för ett långt och bra liv

Andra kändiskokböcker

Per Gunne