Ridån går upp för familjen Jankell

Annika börjar på Svensktoppen - döttrarna uppträder på Skansen

1 av 2
rena snurren I dag avlöser föreställningarna varandra för familjen Jankell. Först har mamma Annika premiär i radio för nya "Svensktopppen". Direkt efteråt står dottern Happy i Cirkus Brages manege på Skansen, ett jobb hon delar med storasyster Flisan.
NÖJE

Från och med i dag är varje söndag rena cirkusen för familjen Jankell.

Mamma Annika tar över Svensktoppen och döttrarna Happy och Flisan gör dubbla succéföreställningar på Skansen som clowner på cirkus.

I dag klockan 11.00 är det premiär för Annika Jankell i "Svensktoppen", hon är ny programledare efter Kent Finell. Ja, och 12.00 och 14.00 uppträder hennes döttrar som clowner på Cirkus Brage på Skansen. De alternerar i rollen, i dag är det lillsyrran Happy, 9, som står på scen och nästa vecka Flisan, 10.

- Det är andra året vi är med. Det började med att vi var med i en cirkusskola på Skansen och där fanns en tjej som var med i föreställningen. Vi gick och kollade på henne och så frågade hon om vi ville vara med, säger Happy.

"Inte töntigt"

- Det är jätteroligt att vara clown, och vi är aldrig nervösa, säger Flisan.

Cirkus Brage hade på trettondagen premiär för 29:e året i rad.

Svensktoppen har levt längre än så, nästan lika länge som Annika Jankell, hon är 41 och programmet 40 år.

- Jag brukar annars känna efter varje gång jag får ett erbjudande, men den här gången sa en inre röst: Du är dum om du tackar nej till att leda ett av radions flaggskepp.

Det är också ett program som fått dansbands- och därmed också töntstämpel hos många.

- Jag är ingen snobb. För några år sen hade jag kanske tyckt att det inte var tillräckligt coolt och tackat nej, men den inställningen tycker jag bara är töntig i dag, jag har verkligen vuxit ifrån det.

Nu väntar trippeljobb

Mycket talar dessutom för att dansbands- och töntstämpeln snart är ett minne blott. De nya reglerna säger att all svensk musik är välkommen att delta, även den som framförs på engelska.

Det öppnar för artister som Robyn, Melody Club, The Ark, The Sounds, Roxette, Cardigans ...

Nya "Svensktoppen" kommer att bättre spegla svensk populärmusik.

- Utan regeländringen hade jag nog funderat över om jag hade varit rätt person att leda programmet, säger Annika.

Parallellt med programledarjobbet är hon redaktör och skribent för SJ:s tidning "Kupé" och krönikör på magasinet "Gravid", men att vara ensamstående mamma och trippelarbetande är inget problem.

- Visst är det mycket, men jag är effektiv och låter aldrig arbetet gå ut över mina barn, säger Annika Jankell.

Tore S Börjesson