Skadades i högt fall

"Sagan om ringen"-stjärnan: Jag trodde att jag aldrig skulle kunna gå igen

1 av 6 | Foto: NEW LINE CINEMA
började som prostituerad Orlando Bloom fick rollen som Legolas i "Sagan om ringen"-filmerna två dagar innan han slutade teaterskolan. "Det var det mest överväldigande jag någonsin upplevt", säger han. Den första rollen han gjorde, innan han började på skolan, var att spela prostituerad i filmen "Wilde". Där hade han en replik.
NÖJE

Som Legolas fick Orlando Bloom vara med om många äventyr under inspelningen av "Sagan om ringen".

Men han har varit med om värre action på riktigt. Han föll tre våningar och skadade ryggen.

- På sjukhuset sa de att jag kunde hamna i rullstol. I fyra dagar trodde jag att jag aldrig skulle kunna gå igen, säger Orlando Bloom.

Olyckan inträffade 1999. En tid efteråt fick han rollen som soldat i "Black hawk down". En soldat som faller ur en helikopter - och bryter ryggen.

Att ramla ner från en terrass utanför kompisens lägenhet har tydligen inte skrämt Orlando Bloom. Hans stora intresse är

extrema sporter. På Nya Zeeland slängde han sig ut i höga bungyjump några timmar efter ankomsten till Queenstown. Lärde sig surfa.

Bröt revbenet

Och under inspelningen fick han kämpa mycket,

- Jag ville göra alla stunt själv. Det var så många häftiga saker. Jag lärde mig rida, kampsport, bågskytte, säger Orlando Bloom. Jag föll av en häst och bröt ett revben men ... hey, det är all right.

Varför vill man utsätta sig för risker?

- Jag ägnade lång tid åt att lära mig alla de här sakerna. Klart jag ville att det skulle synas.

Jag träffade Orlando Bloom i samband med att första filmen skulle ha premiär. Sedan dess har han filmat flitigt. Rollen som action-alv är bara början. Snart får vi se honom i fler pojkdrömsroller:

Cowboy. I "The Kelly gang", västern i Australien. Biopremiär i september.

Pirat. Han har huvudrollen mot Johnny Depp i "Pirates of the Caribean" som kommer 29 augusti.

Boxare. I komedin "Calcium Kid" spelar han en mjölkman och amatörboxare som får möta världsmästaren.

Prins. I kommande "Troja" om de gamla grekerna spelar han Paris som stjäl sköna Helena och startar trojanska kriget. Brad Pitt är Akilles.

Orlando Blooms första filmjobb var som prostituerad med en replik i "Wilde". Efter det gick han på teaterskola.

Distraherad av tjejer

Och på audition för Peter Jackson.

- Jag fick jobbet två dagar innan jag slutade teaterskolan, säger Orlando Bloom. Innan dess kändes det nervöst att sluta. Att då erbjudas att spela Legolas i "Sagan om ringen" var det mest överväldigande jag någonsin upplevt. Som att vinna lotteriet.

Han insåg snabbt vad jobbet innebar.

- Det var en perfekt present. Jag fick erfarenhet. En stor roll. Lära mig jobba med kameran, säger Orlando Bloom. Det var som att få en hel karriär som gåva.

Kände du till Tolkiens värld?

- Jag började läsa när jag var 14 år. Jag kom halvvägs igenom tvåan, men blev distraherad av tjejer och sånt. Jag läste klart alla tre böckerna när jag fick rollen. Under inspelningen var det jättebra att ha "Sagan om ringen" som bibel. Där fanns all bakgrund, mycket information om rollfigurerna.

Orlando Bloom var 18 månader i Nya Zeeland.

- Det var omtumlande år, att hamna på andra sidan jorden, helt borta från alla vänner och bekanta. Vi arbetade sex dagar i veckan, ofta 14 timmar om dagen.

Han beskriver sin rollfigur Legolas och alverna. Hur de inte tar från jorden, bara ger. Att spela Legolas var att ständigt vara spänd.

- Alver är så påkopplade hela tiden, ständigt koncentrerade. Hur många yogaklasser behöver man gå i för att bli sådan?

Vet inte, Orlando. Men att sitta still en stund kanske också kan vara nyttigt.

Fyller 26 år i dag

Jens Peterson