Tjejerna har inte en chans

Deltagare rasar: Tävlingsreglerna gynnar killarna

Foto: Niklas Ehlén/SVT
SVÅRT ATT VINNA Av de 17 tävlingar som har avverkats hittills i ”Expedition: Robinson” har 11 baserats på fysik, snabbhet och muskler. En av dem har vunnits av en tjej eller ett tjejdominerat lag – och en efter en har tjejerna röstats ut. Av de åtta deltagare som fortfarande är kvar i Expeditionen är bara tre kvinnor.
NÖJE

En efter en har tjejerna slagits ut.

Nu rasar en intensiv debatt om orättvisan mellan killarna och tjejerna i årets "Expedition: Robinson".

Aftonbladet har kartlagt de omstridda tävlingarna - program för program.

Sjutton tävlingar har nu avverkats i "Expedition: Robinson". Och Aftonbladets kartläggning visar ett entydigt resultat: tjejerna har inte haft en chans.

Elva tävlingar har baserats på fysik, snabbhet och muskler.

Ingen av dem har vunnits av en kvinna eller av ett tjejbaserat lag.

Och bara vid ett enda tillfälle har den åtråvärda "Robinson"-statyetten hamnat hos en tjej.

Starka reaktioner

Reaktionerna hos tittarna och Aftonbladets läsare har varit starka. Men även bland deltagarna har årets upplägg lett till en intensiv debatt. Orättvist eller inte?

- Det var orättvist. SVT sa redan på antagningen att de skulle anpassa tävlingarna efter både killar och tjejer. Men det känns som det var fler tuffa, fysiska tävlingar i år än det någonsin varit. Det borde ha varit fler intelligensbaserade tävlingar så att alla hade samma chans, säger Anna Sommerfeld Marsh.

Som får medhåll av andra deltagare - både manliga och kvinnliga.

- Jag är förvånad över att SVT inte ansträngde sig mer för att jämna ut skillnaden när det fanns ett kill- och ett tjejlag, säger Nicklas Lindecrantz och föreslår ett uppdelat "Robinson" i framtiden:

- Enda sättet att få det helt rättvist är att ha ett "Robinson" för tjejer och ett för killar.

Annelie Wernholm säger:

- De har verkligen inte lyckats med tävlingarna. SVT borde absolut tänkt mer på skillnaden mellan tjejer och killar, idrottsvärlden kan ju inte ha fel. Man skulle vilja ha revansch, säger hon.

Efter sex avsnitt hade fem tjejer, och ingen kille, tvingats lämna "Robinson". Först i program sju lämnade en kille expeditionen - och då på grund av sjukdom.

"En fråga om attityd"

Men allt beror inte på tävlingarna, menar vissa.

- Tjejerna i årets "Robinson" kunde stått på sig mer och varit mer riskbenägna. Att vinna tävlingarna är mer en fråga om attityd än om råstyrka, säger Charles Murelius.

Patric Sjöström tycker inte att SVT gjort fel.

- Nej, tävlingarna ska spegla det hårda klimatet på ön. Det är en överlevnadskamp. Man kan inte ha tävlingar i Robinson som går ut på att knyppla, måla naglar och sy gardiner, säger han.

Producenten är nöjd

Tävlingsproducenten Joachim Brobeck, som är högsta ansvarig för tävlingarna, är nöjd och tycker att upplägget varit helt rättvist.

- Det har funnits en lika stor möjlighet för båda lagen att vinna. Jag tycker inte att tävlingarna byggt på fysik, utan snarare på egenskaper som smidighet, balans och samarbetsförmåga. Och det är där tjejerna har brustit, säger han.

Men Mariana "Mirre" Dehlin, den enda tjej som lyckats vinna "Robinson"-statyetten, håller inte med:

- De kunde absolut gjort tävlingarna jämnare. Mindre fysik och mer problemlösning, till exempel. I flera tävlingar har orättvisan varit extremt påtaglig.

Nio har lämnat programmet

Björn Solfors