Josef Fares är statslös - får inget eget pass

NÖJE

Josef Fares, 25, är Sveriges mest hyllade regissör just nu.

Men svenskt pass får han inte.

- Jag förstår inte varför - jag är ju svensk, säger han.

Foto: JOHANNA PETTERSSON
Josef Fares kan inte resa vart han vill.

Josef Fares är högaktuell med sin nya film "Kopps", uppföljaren till debutfilmen "Jalla Jalla!", som har premiär på Göteborgs filmfestival på fredag.

Han växte upp i Libanon men har sedan 1987 bott i Sverige.

Trots detta har han varken fått svenskt medborgarskap eller pass.

- Det är jättejobbigt. Jag tror att de har fått för sig att jag kommer från Syrien. Det är en massa byråkrati som ställt till det, säger Josef Fares.

Nära missa festival

Att vara utan pass har skapat en hel del problem för Josef Fares. För två år sedan var han nära att missa filmfestivalen i Rotterdam där hans film skulle visas.

Då fick han i sista stund ett främlingspass som räddade resan.

- Det har jag nu också. Men då måste man söka visum till alla länder och sedan den 11 september är säkerheten ännu högre och det är ännu jobbigare för mig att resa.

Han har hittills därför inte kunnat göra sin drömresa - att åka tillbaka och besöka Libanon.

Har gjort ny ansökan

- Och USA är det bara att glömma. Men det jobbigaste är att jag är ju svensk, men på papperet är jag statslös. Det är konstigt och trist, säger Fares.

Det finns dock hopp.

Han har nyligen gjort en ny ansökan och hoppas att han snart ska få sitt efterlängtade medborgarskap - och ett svenskt pass.

- Jag hoppas det ska lösa sig om en eller två månader. Jag åker till Rotterdam i nästa vecka men det ska gå bra tack vare mitt "alien passport", säger Josef Fares.

Klas Lindberg