Om vi vore ett par...

Linda Lampenius

NÖJE
Foto: Mattias Carlsson
Linda Lampenius.

Vad gjorde vi på vår första dejt?

– Vi hade träffats av en slump, på en flygplats, där vi utbytte ögonkast ett tag. Sedan började vi prata. Du bad mig om mitt nummer, men jag vägrade, och fick ditt istället. Och eftersom du såg så trevlig ut så ringde jag några dagar senare. Vi fikade på något mysigt ställe, med indisk inredning. Vips hade sex timmar gått och vi hade oavbrutet drunknat i varandras ögon.

Hur snabbt ’’vet’’ vi att vi är ihop?

– Jag drar mig väldigt för det. Säger att jag är singel så länge det går, även om jag i realiteten beter mig som en par-person. Det har förstås att göra med att jag är en offentlig person. I Finland skriver de hysteriskt mycket om mig; om jag köper fisk eller tomat i affären och så. Men egentligen spelar det väl i början ingen roll om vi är ’’ihop’’ eller inte, så länge vi trivs med varandra?

Vad vill du att jag ska köra för klädstil?

– Absolut inte kostym och slips. Det ska vara bekväma plagg, som är precis lagom sportiga. Jeans och t-shirt är en bra grundbas. Sedan funkar vad som helst ovanpå det. Jag gillar killar som inte behöver spegla sig en massa innan de går ut. De ska vara trygga i sitt utseende och sitt klädval.

Nu när jag har tjej orkar jag förstås inte träna längre, hur många kilo får jag gå upp, tycker du?

– (skratt) Det beror på var du börjar på vågen. Och hur förälskad jag är. Fem, sex kilo är väl okej, men jag tycker nog att det är bra om du fortsätter träna. Man mår så mycket bättre av det. Själv springer jag iväg till gymmet varje morgon, oavsett hur mycket jag har att stå i.

Jag gillar att kliva upp sju på morgonen, även när vi varit ute kvällen innan. Är det okej med dig?

– Oh ja! Mina tidigare pojkvänner har alltid haft problem med att jag kliver upp så tidigt, så det blir en bra terrorbalans (skratt). Jag går alltid, alltid upp vid sex eller sju, oavsett vad jag gjort kvällen innan. Vill du kliva upp samtidigt så är det ljuvligt. Då kan vi ju läsa tidningen, eller göra något annat?

Vad hittar jag på ditt nattduksbord?

– Ljus. En massa stearinljus. Jag är helt såld på ljus. Stora och många. Vad gäller böcker så har jag en alldeles för livlig fantasi för romaner. Jag hittar liksom på mina egna historier i huvudet, så faktaböcker känns viktigare för mig.

Jag tror att jag kan bli sotis på dig och Markoolio. ’’Varför skulle du inte bli kär i honom, han som är så mycket mer framgångsrik än jag’’, liksom. Hur löser vi det?

– Jag kan påminna dig om att alla mina ex har varit ’’vanliga killar’’. Speciellt i USA har jag fått många erbjudanden från framgångsrika och rika män, som försökt muta mig med dyrbara presenter. Men det funkar aldrig. Jag vill däremot hastigt påpeka att Marko är en väldigt trevlig kille, så att han inte missuppfattar detta.

Blir du sur om jag flirtar lite med andra?

– Alltså, om du bara fikar och har det kul med dina tjejkompisar så är det lugnt. Men skulle du, säg, dansa tryckare väldigt intensivt med en tjej på en fest så kanske jag blir svartsjuk.

Jag var full och otrogen i går. Vad händer nu?

– Hm? det beror på. Att du var full försvarar ingenting. Å andra sidan medger du ditt misstag och det tyder på att du verkligen ångrar dig. Och ärlighet är viktigt för mig. Allt beror på hur länge vi har varit ihop. Om vår relation är ny så kommer jag nog att bli trött på att du redan har trillat dit.

Vad väntar mig när vi grälar? Vapen?

– Nej. Förr i tiden slängde jag sjukt mycket grejer omkring mig, men nu har jag blivit lugnare. Så jag kommer att skälla på dig allt vad jag orkar, sedan stormar jag ut, och nästa dag har jag glömt alltihop.

Är det okej om vi får in din fiol&stråke på något sätt när vi har sex?

– Nej du, den är helig. Ett par av mina ex har försökt få mig att spela fiol naken för dem, men det har jag bara vägrat. Ingen har lyckats, trots att jag hunnit bli 32 år nu, och varit med om flera försök.

Hur tacklar du att jag drabbas av vinterkräksjukan mitt i natten?

– Jag är jättebra på att ta hand om dig. Folk tror att jag bara jobbar med min karriär, jag älskar att laga mat och ta hand om min man. Det är väl någon modersgrej, antar jag. Så jag skulle gärna torka bort spyorna ur mungipan på dig.

Är det okej om jag tittar på när du duschar?

– (skratt) Det är väl tråkigt om du bara tittar!? Då sliter jag hellre in dig i duschen, så att vi blir två där inne.

Mitt ex vill bjuda mig på en ”platonisk middag”. Är det okej?

– Det är absolut okej att du träffar ditt ex, men börjar du prata om att den är ’’platonisk’’ utan att jag frågat så kommer jag nog att tolka det som att ni kommer att ha ett återfall. Jag vet ju hur kvinnor funkar och hur ditt ex förmodligen tänker, så jag skulle tänka att du inte är speciellt kär i mig.

arkiv Linda Lampenius

Fredrik Wikingson