Divan är tillbaka

Mariah Carey om att känna sig utnyttjad och om sin revansch

1 av 2 | Foto: universal
Mariah är redo för revansch.
NÖJE

Hon tog hand om sin familj som sexåring,

blev världsstjärna vid 20 och gifte sig med sin chef tre år senare. Nu, efter ett sammanbrott och sparken är Mariah Carey - tidernas bäst säljande kvinnliga artist - redo för revansch.

Dagens uppdrag: exklusiv intervju med Mariah Carey klockan 15.25. Vad är oddsen för att hon håller tiden?

Exakt. 15.25 förvandlas till 17.40 och 17.40 förvandlas till 18.40 och 18.40 förvandlas till 19.40 och då, just när man suttit och väntat sig trött intill sömnens gräns i baren på Grand Hotel, ringer mobilen.

- Mariah är redo. Nu.

Medan jag snabbt försöker betala notan piper det till av ett sms. På displayen står det: "Rum 650."

En minut senare ringer det: Varför dröjer jag?

Jag förklarar att jag betalar notan i stället för att springa ifrån den, men att jag är på väg i högsta möjliga fart. En sak är klar: alla väntar på Mariah, Mariah väntar på ingen. Hon är en diva och en diva lever i övertygelsen att hon är universums medelpunkt, solen som alla vi andra, småplaneterna, kretsar kring på grund av hennes attraktionskraft.

I korridoren på sjätte våningen är det folk överallt, många av dem pratar i mobiltelefon med seriös min och alla verkar extremt upptagna.

- Herregud, hur många människor reser hon runt med? frågar jag killen från det svenska skivbolaget.

- 17, säger han, det är 10 i den innersta kretsen som alltid är med, resten hyrs in från tillfälle till tillfälle.

Jag tar fram en cigarrett och hinner nästan sätta den i munnen.

- That"s not a very good idea, säger den svarta, muskulösa killen som vaktar dörren till Mariah Careys svit.

- Ursäkta?

- Mariah gillar inte rök.

- Men jag står ju här ute i korridoren och hon är inne i sin svit.

- Det räcker med att hon känner doften av rök från dig och, vem vet, då kanske du inte får nån kram, säger han och börjar skratta.

Jag stoppar tillbaka ciggen i paketet. Dörren till sviten öppnas och en assistent presenterar sig för mig och jag presenterar mig för honom varpå jag lotsas in och hinner se en skymt av Mariah innan jag lotsas ut igen.

- Är det möjligt att få fem minuters paus! Är det möjligt? säger Mariah Carey irriterat.

Fem minuter senare leds jag in och ut igen. Varför vet jag inte. Men tredje gången gillt"

Hurra, jag får komma in, jag får stanna och - ja, jag är överraskad av det, men ännu mer av Mariah Careys uppenbarelse. Det man inte inser, om man bara sett henne på tv, är hur stor hon är. Glöm bort den söta, oskuldsfulla flickan. Glöm också bort den mindre oskuldsfulla Lolita hon förvandlades till när hon började klä av sig i videor och på skivomslag.

Mariah Carey är typ 180 centimeter lång, kinderna ser ut som två glänsande Granny Smith och hon har bröst hon verkar ha pumpat upp med cykelpump, att döma av antalet knappar hon lämnat öppna i sin jeansskjorta är hon väldigt mån om att visa dem. Håret faller som ett blont vattenfall ut efter hennes axlar, blicken utstrålar auktoritet och rösten är hes och sensuell.

Det är svårt att para ihop den bilden med den man läst sig till. Den om ett psykiskt och fysiskt vrak som för ett och ett halvt år sen bröt ihop och fick föras till sjukhus och där blev klassad som "känslomässigt störd".

En olycka kommer sällan ensam. Vid tiden för sammanbrottet hade det tagit slut mellan henne och den sydamerikanske popstjärnan Luis Miguel. Och strax efter sammanbrottet floppade filmen "Glitter" fett, liksom soundtracket. Till följd av det köpte EMI ut henne från hennes kontrakt: Mariah fick 300 miljoner kronor för att inte göra några fler skivor.

Nu har hon gjort en ny skiva, "Charmbracelet", på en egen skivetikett i samarbete med Island/Def Jam och man undrar, med tanke på allt som varit, varför.

Varför ge sig in i en konkurrensutsatt bransch som redan knäckt henne en gång?

Hon har ju ingenting kvar att bevisa. Hon är den bäst säljande, kvinnliga artisten genom tiderna. Hon har haft 15 amerikanska singelettor. Hon är god för 1,5 miljarder kronor.

- Att sjunga är synonymt med frihet för mig, att skriva och spela in den här skivan har helat mig och jag vet att den har haft samma funktion för många av mina fans. Texterna är inspirerade av de svåra tider jag gått igenom och alla kan identifiera sig med det, vare sig du är rik och berömd eller fattig och okänd, säger Mariah.

Musik är vad hon gör och älskar och numera är hon så rik att hon kan skriva sina låtar ombord på en lyxig båt som behagligt glider fram utefter Puerto Ricos kust. Eller på Bahamas. Eller på den luxuösa semesterorten Capri i Italien. Men det hon inte längre behöver göra är att marknadsföra sig själv så hårt. Ändå gör hon det.

- Det är en kompensation för min uppväxt. I början ville jag bli framgångsrik för att inte leva ett fattigt liv som vuxen och bli berömd eftersom jag kände att jag inte passade in, att jag inte var tillräckligt bra i mig själv.

Den bristande självkänslan kommer sig av hennes struliga bakgrund. Pappan, som dog i fjol, var en till hälften afroamerikansk, till hälften venezuelansk arbetare i flygbranschen, hennes mamma har irländsk bakgrund och är operasångerska och sångpedagog.

- Min mammas familj tog avstånd från henne när hon gifte sig med min pappa, att bara veta det som barn, att man liksom var oren, att man inte var värd att leva" Deras äktenskap blev aldrig accepterat. Mammas familj ljög för alla vänner och släktingar och sa att hon aldrig gifte sig. Sånt blir man märkt av.

Mariah Carey har all anledning att vara stolt. Hennes föräldrar skilde sig när hon var två och hon flyttade under uppväxten runt med sin mamma 13 gånger.

- Ibland hade vi ingen fast bostad. Hon var på många sätt väldigt okonventionell. Det ledde till att jag ofta tvingades vara min egen förälder. Jag har tagit hand om min familj sen sex års ålder och det som hände var att jag tog hand om alla utom mig själv. Jag glömde bort människan Mariah.

Mariahs äldre syster, Alison, födde sitt första barn när hon var 15, gifte sig när hon var 16 och blev senare prostituerad.

I dag är hon hiv-positiv. Mariah valde en annan väg.

- Jag antar att jag som liten flicka upplevde saker som jag inte ville skulle hända mig. Jag ville nå högre än de omständigheter jag hade växt upp under. Det är också ett skäl till att jag tvingat mig själv att jobba dubbelt så hårt. Du vet, ge mig det här och jag lovar att jobba tre gånger så hårt, fyra gånger så hårt"

Det var arbetsnarkomanin som ledde till det psykiska och fysiska sammanbrottet.

- Jag var helt utmattad. Jag har alltid haft sömnproblem. I synnerhet när jag uppträtt eller intervjuats, man får en adrenalinkick av det och sen är det svårt att landa. När jag till slut hade lyckats slappna av och somna kunde jag bli väckt efter bara några timmar för att prata med nån i Australien och sen sa de: "Du, det är bara några reportrar som väntar här ute, de ska åka med dig i bilen." Det fanns ingen tid att slappna av. Jag var fysiskt slut. Sömnbrist är en realitet, även om det låter som gnäll. Du vet, folk säger: Ja men snälla! Vadå utmattad? Av vad? Sitta i tv och prata? Folk fattar inte hur det är att göra promotion i fyra länder på en dag. Jag åt inte, sov inte och mådde hemskt och såg hemsk ut. Det var ingen som sa åt mig: Ta en paus, se till att sova, se till att äta. Och så hade jag den här videon att göra och jag sa: "Jag kan inte, inte i dag." Det var första gången nån hade hört mig säga nej i en fråga som rörde min karriär.

Mariah Carey är angelägen om att tona ner allvaret i sitt sammanbrott, men folket runt omkring henne tog henne hem till hennes mamma och mamma ringde 911, numret till den amerikanska larmcentralen.

Det har sagts att hon trodde att hennes dotter var redo att begå självmord.

- Min mamma var chockerad eftersom hon var van att alltid se mig positiv och glad. Jag har sen tidiga år tagit hand om familjen. I stressiga situationer är min mamma inte världens mest stabila person" Det är ett skäl till att jag fått ta hand om familjen och det förklarar också varför hon ringde 911. Det var bra att hon gjorde det, så folk fattade allvaret.

Men samtidigt har det inneburit att jag fortfarande får prata om ett sammanbrott som jag tillfrisknade från på två veckor. Jag var bara utmattad, men i pressen skrevs det om avvänjningsklinik, om självmordsförsök"

Mariah Carey fördes till sjukhus. Hon vilade, återhämtade sig och började gå i terapi.

- Första gången jag gick dit gav mig

terapeuten ett äpple och ett glas is-te och sa: "Varsågod, varför tar du inte och äter och dricker lite?" Och plötsligt förstod jag, ja, jag är hungrig och, wow, det är aldrig nån som frågat mig hur jag mår.

- Det är som om jag alltid varit ett objekt för andras nöje, terapin fick mig att inse att jag måste tänka på och ta hand om mig själv. Sen dess har jag konsulterat en dietist som reser med mig och en massös som hjälper mig att sova.

När Mariah Carey var 17 delade hon rum med fem andra tjejer i en liten lägenhet i New York. Sen gick hon på en fest och stack en demo i händerna på skivbolagsdirektören Tommy Mottola. Han lyssnade, tände på alla cylindrar och gav henne chansen att spela in ett album och vid 20 års ålder var hon förvandlad till superstjärna.

Tommy och Mariah gifte sig och flyttade in i ett grandiost hus med 12 sovrum, skivstudio, balsal, skjutbana, landningsbana för helikopter och två bassänger. Att hantera den omställningen i så unga år har säkert bidragit till Careys känslomässiga problem.

Hon vet att berömmelsen har en baksida, men dess framsida lockar fortfarande lika starkt, trots sammanbrott och allt. Det handlar inte om pengar. Det handlar om bekräftelse.

- Jag älskar att känna mig kreativ, att sjunga, komma på låtar, skriva poesi. Det har varit lösningen på mina problem ända sen jag var en liten flicka. Det tog mig bort från allt som hände i mitt hem, tog mig bort från känslan - och den berodde inte minst på att jag var av blandras - att vara annorlunda och utanför. Det var nåt ingen kunde ta ifrån mig. Det fick mig att känna mig speciell. Det får mig fortfarande att känna mig speciell.

arkiv Mariah Carey

Tore S Börjesson , [email protected]