Eminems nya liv – aktier och träning

Dottern är viktigare än droger för rapstjärnan

1 av 3 | Foto: SCANPIX
VILDA DAGARNA ÄR ÖVER Till skillnad från många andra världsstjärnor i musikbranschen gillar inte Marshall Mathers, alias Eminem, att vältra sig i materialistiskt lyx. Bilden av en skrytsam, kvinnofientlig, drogberoende och våldfixerad rappare stämmer inte särskilt väl - längre. Nu är det aktier, motion och faderskap som står högst på världsstjärnans dagordning.
NÖJE

Det finns många bilder av succérapparen Eminem. En vilt partajande och knarkande mansgris som tjänar miljarder på att uppföra sig dåligt hör till det vanligaste omdömet.

Men bakom Eminem döljer sig Marshall Mathers, en vit kille från Detroits slum som i dag är besatt av sin hälsa och som sparar sina pengar i aktier - för att hans dotter ska slippa växa upp som han själv.

Möt mannen bakom den hårda hiphop-masken.

I filmen "8 mile" ser vi Eminem i rollen som Rabbit. Det är en fattig kille från Detroits slum som bor i husvagn med sin alkoholiserade mamma och drömmer om att bli en stor rapstjärna.

Det är en verklighet som inte ligger långt från Eminems riktiga uppväxt.

Eminem föddes som Marshall Mathers, i Kansas City, 1973. Hans familjeförhållanden var minst sagt trassliga. Pappan lämnade familjen när Eminem var fem år och mamma fick hela ansvaret för Eminem och hans lillebror Nathan. Hon var ofta arbetslös och hade svåra problem med att försörja sina barn. Familjen blev ständigt vräkta från olika lägenheter och tvingades flytta till nya städer. De levde närmast en nomadtillvaro.

Sex skolor på ett år

Efter många års pendlande mellan olika bostäder i Kansas city flyttade de till slut till ett hus i ett av Detroits sämre områden, i närheten av den stora motorvägen 8 Mile, som skiljer det rika från det fattiga Detroit. Eminem var en av de få vita i stadsdelen och blev ständigt mishandlad, rånad och trakasserad.

Började rappa

De var tvungna att dela en lägenhet med fem andra familjer, och det var alltid äldre killar närvarande som ofta var berusade och gillade att bråka med Eminem.

Han upptäckte hiphop tidigt i livet och började rappa som ett sätt att hantera sin hemska vardag. Tillsammans med vännen Proof, som numera är med i hiphopgruppen D12, brukade han uppträda på lokala klubbar i Detroit, och fick snart ett rykte som en av stadens bästa rappare.

Han av ut ett album, "Infinite", 1996, som sålde dåligt. Året därpå fick han kontakt med den respekterade hiphop-producenten Dr Dre, som producerade hela hans andra album, "The Slim Shady lp". Det var en den skivan som förändrade allt för Eminem. Han har själv sagt att Dr Dre räddade hans liv. Han blev snart en av vår tids mest hatade och älskade artister. Hans opolerade texter, med ständiga referenser till droger och misshandel, kvinnoförakt och homofobi, skapade många fiender, men också många fans, som gillade hans uppriktighet.

Han fick snart tillräckligt med pengar för att lämna Detroits getto.

Men till skillnad från många andra rappare, som gillar att vältra sig i materialistiskt skryt, har Eminem aldrig varit fascinerad av lyx. Trots miljonerna han tjänat på sin musik går han fortfarande omkring i flanellskjortor och jeans.

"Jag sparar i fonder"

Han har varken köpt några Rolexklockor eller en Bentley, utan försöker i stället investera pengarna så klokt han kan.

- Jag sparar det mesta i fonder och aktier. Jag vill vara säker på att ha tillräckligt mycket pengar för att skicka min dotter Hailie till en riktigt bra skola när det blir dags. Jag vill ge henne alla de chanser som jag själv aldrig fick, säger han.

Dottern Hailie är det viktigaste i Eminems liv. "The only lady I adore", rappar han i "Hailie"s song", på senaste albumet.

Hon har fått honom att omvärdera sin livsstil och lära sig att ta ansvar. Han har numera lagt av med drogerna och försöker i stället vara en bra farsa. Han delar sin tid mellan att vara hemma med dottern och att jobba i kivstudion, där han förutom den egna musiken jobbar med att producera lovande rapartister som 50 Cent och Obie Trice.

Nyligen återförenades han även med sin gamla kärlek, Kim, som också är mamma till Hailie. De gifte sig 1999, skiljde sig två år senare, men flyttade ihop igen i höstas. De planerar att gifta sig igen och köpa ett hus tillsammans senare i år.

Det är ytterligare ett steg i Eminems utveckling mot att bli mogen, ansvarfull och vuxen.

Den bild av Eminem vi lärde känna när han slog igenom för fyra år sedan - han som svarade "allt som finns tillgängligt" när folk frågade vilka droger han använde - är borta i dag.

I stället har han blivit smått besatt av sin egen hälsa. Han håller en disciplinerad diet och tränar på gym varje dag.

Med filmen "8 Mile" tar han steget från rapartist till skådespelare, och har fått ett varmt mottagande av både kritiker och publik.

Gör egen klädkollektion

Utöver arbetet med hans kommande skiva, som inte ska släppas förrän 2004, jobbar han just nu även med att lansera klädmärket Shady.

Kollegor beskriver honom som arbetsnarkoman. Men för att vara en av USAs rikaste artister har han ett ovanligt avslappnat förhållande till pengar.

- Jag bryr mig inte om pengarna. Jag gör det här för att jag gillar att göra det. För mig handlar det bara om att förtjäna respekt, säger han i boken "Eminem talking".

Omsatte tre miljarder under 2002

Martin Gelin