Schlager-EM ska delas upp i två omgångar

Alla länder får vara med i semifinalen

1 av 2
NYA REGLER Nästa år får hela Europa vara med i schlager-EM. Åtminstone i semifinalen. Förra året kom Afro-Dite på åttonde plats i finalen.
NÖJE

Schlager-EM följer den svenska modellen.

Nästa år delas tävlingen upp i två.

Och hela Europa får vara med.

Schlager-EM har svämmat över alla bräddar.

I år deltar 26 länder - och fler vill in.

- Vi har för många länder som är intresserade av att vara med. I år tvingades vi tacka nej till några och så ska det inte behöva vara, säger Jill Paulsson, koordinator för schlager-EM på den europeiska tv-unionen EBU.

För att slippa en tröttande maratonsändning men ändå kunna erbjuda alla villiga länder att vara med, görs tävlingen om inför nästa år.

I stället för en lång finalsändning delas tävlingen upp i två delar.

24 länder i final

Fredagen före finaldagen i maj 2004 arrangeras en semifinal dit alla 52 medlemsländer i EBU är välkomna.

- Men alla vill inte vara med. Vi räknar med att max 30 länder är intresserade, säger Jill Paulsson.

Det innebär att Sverige är garanterat en plats i semifinalen.

Men vägen till final kan bli tuff. Semifinalisterna gör upp om tio platser i finalen på lördagen där sammanlagt 24 länder deltar.

Övriga finalister utgörs av de tio bäst placerade länderna i årets tävling samt Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien som alltid är garanterade finalplatser.

Tävlingsbidragen framförs live i både semifinalen och finalen, och tittarnas telefonröster avgör bägge tävlingsmomenten.

"Ett steg framåt"

- Det blir en fördel för dem som går vidare från semifinalerna eftersom publiken fått höra deras låtar. Men jag tycker ändå att det är ett steg framåt för tävlingen, säger Bert Karlsson.

Bedömare tror att omgörningen av tävlingen bara börjat. Ett schlager-EM med fyra deltävlingar och en final - som Melodifestivalen i Sverige - kan bli den slutgiltiga formen om några år.

- En final med 12 låtar vore det bästa. Som det är nu är det alldeles för många låtar, säger Bert Karlsson.

Dan Panas