Nu gör Helena debut - på skiva

Skådespelerskan släpper album med Edith Piaf-sånger

1 av 3 | Foto: JOEY ABRAITYTE
INGA KRAV PÅ ATT SJUNGA FINT Helena Bergström ger ut en egen skiva. Och om sin sångröst säger hon: Jag har inga krav på mig att sjunga fint som Mariah Carey, för det kan jag inte. Mitt mål är att sjunga de här texterna som Helena.
NÖJE

Skådespelerskan Helena Bergström skivdebuterar.

- Egentligen skiter jag i hur det låter, bara känslan är den rätta, säger hon om albumet "Helena Bergström sjunger Piaf".

Snart blir Helena Bergström dubbelt aktuell. Att hennes nya film "Paradiset" har premiär den 28 februari är känt sedan länge. Men Helena har hittills hållit tyst om att hon några dagar tidigare, 24 februari, släpper cd:n "Helena Bergström sjunger Piaf".

- Det blir schizofrent men nu kan jag slå två flugor i en smäll och prata om båda sakerna samtidigt, resonerar Helena Bergström obekymrat.

Var först tveksam

Skivan har sin bakgrund i att hon 1999-2002 gjorde tre utsålda säsonger som Edith Piaf (1915-63), legendarisk sångerska inom den franska chansontraditionen, på Stockholms stadsteater.

- Det var aldrig tänkt att det skulle bli en platta. Per Andréasson, som skrev musik till "Sprängaren", såg föreställningen. Han tände som sjutton och föreslog en skiva.

Först tvekade Helena Bergström.

- Jag slogs av jantelagskänslan, att musikkritikerna skulle tycka att "vadå, en skådespelare som gör en platta, vem tror hon att hon är".

- Men sedan tänkte jag att det skiter jag i, för jag ville verkligen göra det här som en naturlig fortsättning på mitt arbete med Piaf.

Ska turnera i april

Albumet har blivit tillbakalutat och jazzigt där Helena sjunger tystlåtet, nästan försiktigt.

- Det är en antistressplatta, säger hon nöjt.

Med stor entusiasm och yviga gester beskriver hon arbetet med välmeriterade studiorävarna Jan Lundgren (piano), Backa Hans Eriksson (bas) och trummisarna Mats Persson och Johan Löfcrantz.

- De tyckte nog att det var ett ufo de fått in i studion, fast på ett roligt sätt, skrattar hon.

- När de diskuterade ett bra A-dur och B-dur och så vidare, satt jag och broderade upp en massa bilder till musiken. Jag kan inga musiktermer. Egentligen skiter jag i hur det låter, bara känslan är den rätta.

Om sin sångröst säger Helena Bergström:

- Jag har inga krav på mig att sjunga fint som Mariah Carey, för det kan jag inte. Mitt mål är att sjunga de här texterna som Helena.

I april blir det en fortsättning då Helena Bergström ger sex-sju konserter runtom i landet.

Jörgen Holmstedt

ARTIKELN HANDLAR OM