Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Sex sköna stjärnor med Markkontakt

Årets programledare

    Tillsammans har de tävlat i Melodifestivalen 14 gånger - och vunnit fem.

   Här berättar årets programledare allt om Lill-Babs tårar, Jonas vägran att jobba med Mark, Marks tokröstning på Brandsta City Släckers och varför Roger Pontare älskar Mark och vill uppträda i klänning.

Varför tackade du ja till programledarjobbet?

Mark: Jag har aldrig jobbat med Melodifestivalen på något sätt tidigare, men alltid engagerat mig så mycket i den. Men först kollade jag av mot familjen att det var okej, för det är ett uppslukande arbete. Går jag in i något så gör jag det hundraprocentigt.

Charlotte: Det är ett hedersuppdrag och ett jättesmickrande erbjudande. Jag har följt programmet sedan jag var 10 år och redan då drömde jag om att en dag få vara med själv.

Roger: Jag har velat göra det här en längre tid, så det känns helt otroligt. Det är ett sätt att få en inblick i en annan del av branschen. Jag älskar Mark, han är så rolig. Och det kan ju inte bara vara fyra tjejer.

Jonas: Mark och jag har en regel i vår relation som säger att vi aldrig ska jobba, tävla eller jämföra oss med varandra. Egentligen vet jag inte varför jag sa ja. Men det ska bli hemskt roligt och vi ska försöka undvika katastrofer och att hamna hos familjeterapeuten efteråt.

Vad ska du göra på scenen?

Lill-Babs: Det är hemligt. Men jag ska sjunga en gammal låt som fått en nyskriven text. Jag tror att det blir spännande.

Charlotte: Lena Ph och jag ska sjunga en grej tillsammans som är superbra och jättekul. Det blir mycket självironi. Vi driver med allt som sagts och skrivits om oss.

Roger: Det är lite oklart i nuläget. Men det kommer att bli uppsluppet och härligt.

Jonas: Jag är nog framför allt där som artisten Jonas Gardell. Så det ska nog bli ett och annat litet nummer. Sedan är ju Melodifestivalen alltid Melodifestivalen med tonartsbyten, förvirrade samtal till Luleå och Jönköping och allt det där. Men så ska det ju vara. Och så blir det en fortsättning på min schlagerskola från förra året.

Planerar du någon schlagerkupp?

Mark: Om jag säger att jag ska göra en överraskning så blir det ju ingen överraskning. Man får värpa först och kackla sen, som jag brukar säga.

Lena Ph: Nej, om det blir något så blir det planerade överraskningar.

Vad ska du ha på dig?

Roger: Jag skulle kunna tänka mig att köra en "Cage aux folles", som Jan Malmsjö, och dra på mig en klänning, men det är ingen som har frågat.

Lena Ph: En klänning designad av Marina Kereklidou. Jag litar på henne, hon har bra öga för detaljer. Men det är mycket hemligt hur den ser ut.

Är det roligare att tävla än att leda Melodifestivalen?

Mark: Inte för mig. Min stora skräck är att sjunga offentligt. Min lärarinna i Finland sa alltid: "Alla kan sjunga, bara man slipper lyssna." Sånt går på djupet.

Charlotte: En spejsad grej är att jag var 11 år när Pernilla Wahlgren tävlade med "Piccadilly Circus". I dag är vi väninnor och nu ska jag presentera henne i Melodifestivalen. Det känns helt overkligt.

Har du någon favorit i årets tävling?

Charlotte: Ja, men den vill jag inte avslöja. Som programledare ska jag vara helt neutral och inte favorisera någon.

Lena Ph: Nej, det är för många. Eller, jag känner ju Nanne, så jag säger henne.

Roger: Jag är intresserad av Mendez, jag gillar hans musik.

Mark: Om jag har det så bör jag nog hålla det för mig själv. Men jag kan väl avslöja att jag ringde och röstade på Brandsta City Släckers för tusentals kronor förra året.

Vem är den bästa programledaren i Melodifestivalen genom tiderna?

Lill-Babs: Lennart Hyland och Karin Falck. Och så min dotter Kristin förstås.

Charlotte: Lill Lindfors, utan tvekan. Det var outstanding när hon "tappade" kjolen. Det kommer jag aldrig glömma.

Lena Ph: Jag kommer inte ihåg någon jättestarkt, men Anders Lundin och Kattis Ahlström gjorde ett väl genomfört jobb i Globen när Sverige hade finalen år 2000.

Roger: Lill Lindfors, man tror på det hon gör. Hon har en enorm närvaro och utstålar trygghet.

Vilket är ditt bästa schlagerminne?

Lill-Babs: Jag har inga minnen (skratt). Jo, jag kom sist i schlager-EM i Cannes 1961 och jag minns att jag grät. Jag var ung och tävlingen betydde mycket då.

Charlotte: När Herreys vann med "Diggi-loo". Och när jag själv vann i Jerusalem förstås.

Lena Ph: Det är nog finalen 2000. Jag satt på rad nummer två i mitten och såg jättebra, jag levde på det i flera veckor sen. Jag älskar att se bra och hatar att se dåligt.

Roger: När jag och Marie Bergman var i finalen i Dublin 1994 ville pressen att hon skulle raka mig på huvudet. Det var väldigt roligt.

Mark: En gång i Finland, när en sångerska skulle gå av scenen. Hon gick rätt in i väggen i stället och slog sig jättemycket. Det tyckte jag var roligt.

Carola: Rent känslomässigt är nog "Främling" 1983 starkast.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet