Carola leder Schlager-SM

Lagom till 20-årsjubileet för segern med "Främling"

NÖJE

I år är det 20 år sedan Carola slog igenom med "Främling".

Det firar hon med en samlingsbox, sommarturné och en show.

I kväll leder hon den andra deltävlingen i "Melodifestivalen 2003" i Göteborg tillsammans med Mark Levengood.

Det har gått 20 år sedan den då 16-åriga Carola Häggkvist sjöng sig in i svenskarnas hjärtan med "Främling". Sedan dess har hon varit en av våra allra mest folkkära och uppmärksammade artister.

2003 blir ett jubileumsår för Carola och det börjar i ett liknande sammanhang som hennes karriär började 1983, Melodifestivalen. Då stod hon på scen på Palladium i Malmö och i kväll är det i Scandinavium i Göteborg.

Det har blivit dags för den andra av de fyra deltävlingarna i årets Melodifestival och Carola står vid Marks Levengoods sida för att presentera de åtta bidragen.

- Det ska bli jätteroligt. Tanken har slagit mig tidigare, att skulle jag vara med i Melodifestival- sammanhang igen skulle det vara roligt att vara programledare. Det har varit på tal med SVT en längre tid och nu känns det som ett naturligt steg. Och spännande. Jag vill göra ett bra, värdigt jobb och hylla Melodifestivalen som tillställning och framför allt supporta de tävlande.

- Jag vet ju själv hur det känns och hur mycket det kan betyda både för nya artister och dem som känner att de kanske vill ta revansch efter några år.

Det är första gången Carola jobbar ihop med Mark Levengood, något hon ser fram emot.

- Det kommer att bli stämningsfullt, kärleksfullt och roligt. Han har glimten i ögat och är rolig och han har en så mjuk, fin finlandssvenska.

Vad betyder Melodifestivalen för dig?

- Om jag är ledig bänkar jag mig framför tv:n med papper och penna och chipsskålen. Och för mig har den ju betytt mycket som milstolpar i min karriär.

Tre gånger har Carola tävlat i Melodifestivalen. 1983 vann hon med "Främling". 1990 kom hon tvåa med "Mitt i ett äventyr" och 1991 vann hon med "Fångad av en stormvind". I år fick hon och Ingemar Åberg med "Autumn leaf" i tävlingen, men när Carola inte ville sjunga låten blev den diskvalificerad av SVT.

- Jag hade inte de tankarna när jag skickade in den. Jag känner att jag har varit med i det här redan och gjort det jag kan. Vi blev överraskade när den kom med och det hade varit kul att vara med som textförfattare, just 20 år efter "Främling". Då ville jag helst ge den till en debutant. Men SVT godkände inte det, utan ville ha en etablerad artist i paritet med mig. Jag frågade bland andra Ola Salo i The Ark, han kunde ha gjort den riktigt bra. Han blev smickrad över förfrågan, men han hade ju sitt.

Men vi kan räkna med att få höra låten i något annat sammanhang?

- Absolut, den är så pass stark att den kan stå för sig själv och jag vill spela in den, säger Carola.

Vi får ändå höra henne sjunga i Melodifestivalen. Hon gör dels ett specialskrivet hit-medley på sina schlagerlåtar, dels ett mellanaktsnummer som en hyllning till en av sina barndomsidoler.

Vilka är dina egna schlagerfavoriter?

- "Michelangelo" med Björn Skifs... "Satellit" med Ted Gärdestad... "Just nu" med Tomas Ledin. Bland de utländska är det Israels "Halleluja" jag tänker på.

Det blir mycket Carola i år när hon firar 20-årsjubileum. Under året släpps en samlingsbox med låtar från hela hennes karriär, på fyra cd-skivor. I planerna ingår också en turné och en show.

Du har hunnit med mycket. Har det gått fort?

- Ja, det har det, samtidigt som det ibland känns som om man har levt väldigt länge.

Kan du nämna några höjdpunkter?

- Konserterna, det är dem jag känner mest för, det är där jag är mest utgivande. Det har aldrig varit tungt, jag har fortsatt att ge, det känns som min uppgift och jag är tillfreds med det.

- Ett annat speciellt ögonblick var när jag sjöng U2:s låt "Pride (In the name of love)" på "Toner för miljoner"-galan, det kändes verkligen som att slå bollen i mål.

Den som vill kan få veta mer om artisten Carola på torsdag i "Studio pop" i SVT2. Där diskuteras fenomenet Carola av programledaren Per Sinding-Larsen och hans gäster i studion.

"Melodifestivalen 2003"

SVT1

lördag 20.00

Fakta om Carola Häggkvist

Marléne Hellman