Barbados och Sarek – kvällens vinnare

Style och Liverpool till semifinal

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Barbados med låten Bye Bye och gruppen Sarek med låten ”Genom eld och vatten” blev klara för final i Melodifestivalen i Luleå på lördagskvällen.
NÖJE

LULEÅ

Barbados med nye sångaren Mathias Holmgren i täten knep den första finalplatsen i Melodifestivalens tredje deltävling i Luleå med låten Bye bye.

Andra finalplatsen gick till folkpopgruppen Sarek med Genom eld och vatten.

Barbados som grupp är veteraner i Melodifestivalsammanhang med tre tidigare deltaganden. För nye sångaren Mathias Holmgren var det dock första gången, men av några premiärnerver syntes inte ett spår utan han lyckades ta gruppens rockiga poplåt ända till finalen i Globen.

Även nybildade gruppen Sarek gick hem hos publiken med sin blandning av Familjen Flinta-kläder, trallvänlig folkpop och ackompanjemang med nyckelharpa och vevlira.

Superproffset Lill-Babs

Programledaren Mark Levengood flankerades denna gång av superproffset Lill-Babs. De trivdes påtagligt bra tillsammans i rutan, och hann med en hel del skämt om ålder och glömska med anledning av Lill-Babs stundande 50-årsjubileum som artist.

Lill-Babs framförde både sitt gamla schlagerbidrag April, april tillsammans med den hårige bifiguren Allram och en ballad där hon fick draghjälp av streetdance-gruppen Bounce.

Specialuttagning 9 mars

Schlagerveteranerna Style och Beatlesinspirerade Liverpool slutade trea och fyra, och får en ny chans att gå vidare till slutfinalen genom en specialuttagning i SVT:s Söndagsöppet den 9 mars.

Den tredje deltävlingen drog in 340 882 telefonröster, vilket var den lägsta siffran hittills i år. Det innebar ändå att nästan tre miljoner kronor samlades in till världens barn.

Nu återstår bara en delfinal - i Sundsvall - innan det är dags för stor final i Globen i Stockholm den 15 mars.

Karin Poring/TT