Barbados kan diskas

Stort krismöte i natt efter anklagelser om plagiat

NÖJE

LULEÅ

Barbados vinnarlåt "Bye bye" riskerar att diskas.

I natt hölls ett krismöte efter anklagelser om att låten skulle vara ett plagiat.

- Vi kan bli tvungna att lyfta bort bidraget, säger projektledaren Thomas Hall.

Foto: PETER KJELLERÅS
CHOCKBESKED FÖR VINNARNA Mathias Holmgren och de andra i Barbados riskerar att diskas. Under direktsändningen blev det tittarstorm. En mängd personer hörde av sig till Aftonbladet och menade att låten är en kopia av Sweets hitlåt "Little Willy". Projektledaren Thomas Hall kallade i natt till krismöte. - Vi kan bli tvungna att lyfta bort bidraget, säger han.

Barbados succélåt "Bye bye" gjorde succé under Melodifestivalen i Luleå i går.

Tillsammans med Sarek tog gruppen hem en finalplats till Globen.

Men nu riskerar bidraget att diskas.

Under direktsändningen blev det tittarstorm. En mängd personer hörde av sig till Aftonbladet och menade att "Bye bye" är en kopia av engelska bandet Sweets hitlåt "Little Willy" från 1972.

En av dem var Dag Finn som arbetat tillsammans med Andy Scott i Sweet.

- Jag hörde direkt att det var "Little Willy". Det är ju klockrent rakt av. Jag har själv spelat in den och kände igen den från första tonen, säger han.

Sent i natt fick schlagerfesten på Luleå Stadshotell avbrytas och Thomas Hall kallade till ett långt krismöte med tävlingsansvarige Christer Björkman, ansvariga från förlaget som ger ut låten och låtskrivarna Lotta Ahlin, Bobby Ljunggren och Tommy Lydell.

Alla låtar granskas

- Jag har hört låten och förstår anklagelserna om att Barbados bidrag skulle vara ett plagiat. Vi har nu bestämt att sammankalla en kommitté som ska granska samtliga låtar som tagit sig till final, sa Thomas Hall strax efter mötet.

Vilka ska vara med i kommittén?

- Experter från Stim, låtskrivare, producenter, jurister och advokater.

Aftonbladet kan också berätta att juryn som valde ut de 32 bidragen som tävlar i årets schlager-SM redan för flera månader sedan undersökte plagiatmisstankar kring "Bye bye".

- De lyssnade på båda låtarna och tyckte att de var lika - men inte tillräckligt lika för att det skulle vara ett plagiat. Därför fick låten tävla.

Vad händer om er expertjury nu anser att låten är ett plagiat?

- Då får vi lyfta bort det bidraget och ersätta det med den som kom trea i den här deltävlingen.

Det betyder att Style eller Liverpool kan få en gratisbiljett in i Globen.

"Väldigt tråkigt"

För Mathias Holmgren och de andra Barbados-medlemmarna kom beskedet om diskningshotet som en chock.

- Det skulle givetvis vara väldigt tråkigt om vi blev diskade. Jag har inte hört Sweets låt men jag har svårt att tänka mig att låtskrivarna, som är så duktiga, skulle plagiera en annan låt, säger Mathias Holmgren.

Lotta Ahlin, Bobby Ljunggren och Tommy Lydell menade i natt att de aldrig hört Sweets låt.

När Aftonbladet sedan spelar upp låten för dem blir de bekymrade.

Förstår reaktionerna

- Det här är första gången jag hör den och jag förstår att folk har reagerat. Men det är bara i början på refrängen som det är likt och det är absolut inget plagiat, säger Lotta Ahlin.

- Det är bara fem toner som är i likadan följd. Men anser juryn att det är ett plagiat ska inte låten vara med, då får vi komma igen nästa år, säger Tommy Lydell.

Bert Karlsson, som äger inspelningen av låten, är inte så bekymrad.

- Blir den diskad blir det stora problem och väldigt få låtar kvar i Melodifestivalen. Jag kan göra en lång lista på låtar som är mera lik andra låtar, säger Bert Karlsson.

Om runt två veckor kommer avgörandet. Det är då som kommittén med experter ska avgöra Barbados vara eller icke vara i Melodifestivalen 2003.

Klas Lindberg, Linda Hjertén, Daniel Nyhlén