Låtskrivaren: De ska inte få komma undan

Nicky Chinn går till attack mot Barbados

Foto: MAGNUS SANDBERG
”EN JÄTTESTOR HIT” Aftonbladet talade i går kväll med kompositören bakom Sweets hit ”Little Willy”, Nicky Chinn. Han är förvånad över att låtskrivarna bakom Barbados schlagerbidrag ”Bye bye” inte märkte likheterna. – Självklart har de hört låten, det var ju en jättestor hit över hela världen, säger han.
NÖJE

Barbados bidrag ”Bye bye” är ett plagiat.

Det menar kompositören bakom Sweets låt ”Little Willy” – som nu kopplar in musikförlaget i striden.

– De ska inte komma undan med det här, säger Nicky Chinn till Aftonbladet.

Direkt efter att Barbados stigit av scenen i Luleå i lördags kom en strid ström av anklagelser mot gruppen.

Enligt kritikerna fanns stora likheter mellan tävlingsbidraget ”Bye bye” och Sweets 70-talshit ”Little Willy”. Under gårdagen tillsattes en expertgrupp av SVT som ska bedöma likheterna och ett eventuellt hot om diskning, ett arbete som kommer att fortsätta även i dag.

Men i väntan på det beskedet går en av upphovsmännen bakom Sweets ”Little Willy” till attack mot bidraget.

– Första halvan av refrängen är stulen rakt av. Det kan omöjligt vara en tillfällighet, säger 57-årige Nicky Chinn till Aftonbladet.

När anklagelserna om plagiat tog fart i lördags kväll menade den svenska låtskrivartrion Lotta Ahlin, Bobby Ljunggren och Tommy Lydell att de aldrig ens hört ”Little Willy”.

Blir upprörd

Ett påstående som upprör Nicky Chinn.

– Det är ju löjligt. Jag gillar inte att kalla folk lögnare, men i det här fallet råder ingen tvekan. Självklart har de hört låten, det var ju en jättestor hit över hela världen, säger han.

Hur ska du agera nu?

– Först ska vi avvakta SVT:s beslut om diskning. Därefter fortsätter mitt förlag BMG att titta på det här och bestämma om vi ska gå vidare juridiskt. Men för mig är det väldigt ovanligt att låtar är så här lika, det är nog faktiskt första gången jag hör det så tydligt. De ska inte kunna komma undan med det här, säger han.

Men Bert Karlsson, som ger ut Barbados låt ”Bye bye”, är inte bekymrad.

– Ja, vadå? Det är klart att han säger så, om han tycker att han känner igen sin låt här så vill han väl ha del av kakan, säger Bert.

”Kan ta flera år”

Du är inte rädd att det här hamnar i rätten?

– Nej, man diskuterar det och i så fall får de en del av låten om de har rätt till det. Skulle det hamna i rätten kan det ta flera år innan det blir löst.

Tidigare:

Viveca Bladh, Björn Solfors