”Döden betyder inget”

NÖJE

NEW YORK

50 Cent har langat heroin, blivit knivhuggen av fienden Ja Rules gäng och blev skjuten nio gånger när han var på väg i bil till en tatueringssalong i Queens.

- Han som sköt var död några veckor senare, säger 50 Cent - världens grymmaste och hetaste rappare.

Foto: UNIVERSAL MUSIC
Passa dig! 5o Cent är inte att leka med. Inte ens i den obligatoriska skyddsvästen.

När 50 Cent signades till Eminems skivbolag Shady Records i juni var han bara känd i hiphopens underground och på de lokala polisstationerna kring South Jamaica, Queens, New York.

I dag har 50 världen i sin lätt sönderskjutna hand. På en vecka sålde han 872 142 exemplar av "Get rich or die trying" i USA, mer än någon annan artist någonsin på en vecka.

Fyra dagar senare hade han sålt 1 694 000 exemplar.

I dag, två veckor senare, låter det som att 50 Cent äger varenda hiphopradiostation i varenda stad i USA.

50 föddes som Curtis Jackson. Hans mamma var hustlande knarklangare och fick Curtis när hon var 15 år och dog när han var åtta ("Mormor kom förbi, hon sa att mamma inte skulle hämta upp mig i dag").

Som 12-åring började han sälja crack. Som 15-åring köpte han sin första pistol, av kaliber .380. Som 19-åring var han den lokala drogkungen. Man kan säga att 50 är den riktiga varan.

Han är så riktig

att skivbolaget Columbia droppade hans skivkontrakt när han blev skjuten nio gånger i maj år 2000 på väg till en tatuerarsalong i Queens. Därefter ville ingen ta i 50, det var som att tigga om trubbel.

Snart släppte han undergroundhiten "Wanksta", en drift med fejkande gangstarappare som delvis uppkom efter att Ja Rules gäng knivhögg 50 efter att en kompis till 50 rånat Ja Rule.

Sedan dess har de två stjärna haft beef. Knivhugget fnissar 50 åt.

- Min babys mamma har knivhuggit mig värre än det där. Tre stygn. Och de spelade upp det efteråt som att det var en gangstersituation, säger 50 till XXL.

- Grabben är en bedragare. Ja Rule växte upp som Jehovas vittne. Medan vi sålde crack knackade han på folks dörrar på söndagarna.

Med "Wanksta" började gatorna i Queens och Brooklyn att prata om 50 och skivbolagen var tvungna att komma tillbaka. Men att signa 50 Cent var att signa våld. Skivbolagsbossarna var rädda ("en snubbe skakade i stolen, for real").

Men Eminem och Dr Dre slog till.

- Eminem brydde sig bara om musiken. Han signade mig trots att han visste att han köpte ett problem, säger 50 till

Entertainment Weekly.

Polisen tror att mordet på Run DMC:s Jam Master Jay före jul förra året har något att göra med 50 Cent och de nio skott han fick i sig. Det var Jay som ordnade 50:s kontrakt med Columbia Records och polisen trodde efter mordet på Jay att 50 skulle bli nästa offer.

50 säger att polisens teori är fel. Och om killen som sköt honom år 2000, sannolikt hyrd av en lokal drogkung, säger han bara:

- Han dog några veckor senare.

När 50 fick barn som 19-åring insåg han att det var dags att försöka dra sig ur gatulivet, han var trött på att tillbringa varenda sommar i fängelse.

Han började satsa på musiken.

Men gatulivet kom han aldrig ifrån. Det går inte.

I dag använder han alltid

en skottsäker väst ("jag tar på den direkt efter att jag tagit på mig underkläderna") trots att han inte är rädd att dö, inte sedan han blev skjuten.

- När jag pratar med folk tror de alltid av någon underlig anledning att jag kommer att dö och inte de, säger han. Men vet du vad? Döden betyder ingenting för mig. Jag tror att jag blödde ut min rädsla i baksätet på den där bilen.

Att döma av texterna på nya skivan är 50 kvar i livet bland vapen, droger och död. Det finns ingen annan historia att berätta, säger han.

- Om mitt liv inte var såhär skulle jag inte ha någonting att rappa om. Förvänta er inte att jag ska förändra mig bara för att min skiva har lyft. Det tog 26 år att bli sån här. Det kommer inte att hända.

arkiv 50 cent

50 cent i siffror

Fredrik Virtanen