Aftonbladet
Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Schlaget - låt för låt

    Den stora schlagerfesten fortsätter. I kväll avgörs den sista av de fyra deltävlingarna i årets melodifestival i Sundsvall. SVT sänder direkt, med start 20.00.

    Aftonbladets Per Bjurman har följt repetitionerna under veckan och presenterar här sina omdömen.

    Den stora schlagerfesten fortsätter. I kväll avgörs den sista av de fyra deltävlingarna i årets melodifestival i Sundsvall. SVT sänder direkt, med start 20.00.

    Aftonbladets Per Bjurman har följt repetitionerna under veckan och presenterar här sina omdömen.

Sahlene

We're UnbreakableI händerna på en sångerska med sämre temperament hade den nästan provokativt strömlinjeformade "We"re unbreakable" runnit förbi helt obemärkt. Men Anna Sahlin, svenskan som fick äran att representera Estland i Tallinn i våras, har förstås motgift mot sådan slätstrukenhet. Med energi, dedikation och hetta - ja, allt det där ni kan se flamma i de bruna ögonen - gjuter hon liv i det tråkiga ekipaget. Får det att svänga lite, får det att blixtra. Det är artisteri på rätt hög nivå - och jag tror det räcker för en riktigt bra placering.

 

Fernando Brito

No dudes en llamarmeJan Johansen kryddad med cayennepeppar. Jo, chilenaren Fernando har faktiskt mannen med Sveriges långvarigaste skäggstubb som förebild - och man kan lugnt konstatera att det hörs. Det är just den här sortens liderliga, medelhavssalta, kväljande sängkammarballader Eros Johansen firat sina triumfer med. Eftersom han är någotsånär frisk brukar Jan dock sjunga på svenska, eller engelska. Hans lärjunge sjunger på - spanska! Det är ett vackert språk, men i Melodifestivalen fungerar det garanterat lika dåligt som tjurfäktning på veganfestival.

 

Bubbles

T.K.O. (Knock You Out)Så här unga artister vill jag ogärna vara elak mot, men det finns en risk att detta blir knockout på ett annat sätt än textförfattarna hade tänkt sig när de kom på titeln. Tjejerna i Bubbles har otvetydig charm och vid en Rädda Barnen-gala för något år sedan räckte det enligt uppgift för att slå både Markoolio och E-Type. Men då bestod publiken nästan uteslutande av jämnåriga. Nu ska dumma vuxna vara med och rösta och risken finns att de uppfattar låten som en ofärdig bagatell och bandet som en valpig dagisklass.

 

Maarja

He's s Always On My MindVeckans Sanna Nielsen. Alltså en duktig sångerska som sjunger en gammaldags (men kanske onödigt svulstig) schlager, helt litar till sin stämma och struntar i allt lull-lull runtomkring. Därför kan hon gå hem ganska hårt hos framför allt den äldre delen av publiken. Själv tycker jag det känns som att "He is always on my mind" aldrig tar slut, men så uppfattade jag även Sanna-låten. Att estländska Maarja skulle lyckas "göra" en omvänd Sahlene och till slut få sjunga för Sverige i Riga får väl ändå betraktas som högst osannolikt.

 

Östen med resten

MariaOlé! Detta är den mest givna av alla vinnare i årets melodifestival. Ni kommer att älska buskis-hjältarnas försök att knyta sirliga band mellan ett hett Kuba och ett buttert Hälsingland. Ni kommer att le brett åt den genuint icke-latinske Östen Erikssons oljecistern till sombrero. Och ni kommer framför allt att nynna på den überkäcka refrängen när ni går och lägger er i kväll - och fortsätta när ni vaknar i morgon. Huruvida ni om en vecka insett att det är den här typen av humor som går hem i Eurovisionfinalen återstår att se.

 

Lina

Nothing Can Stop MeEn outsider. Ibland får jag i och för sig för mig att Big Mouth Billy Bass-fisken jag köpte på Åhléns i onsdags sjunger bättre än Lina Hedlund, men förra året gick hon till final utan riktig låt i ryggen. Således borde Kilafors egen Samantha Fox bli ännu farligare nu, när hon kompletterar den uppseendeväckande scenshowen med en trallvänlig och effektiv discodänga. För övrigt undrar jag om det inte finns regler för hur kort en kjol får vara. Den Lina använt under repetitionerna slutar där vanliga kjolar brukar börja. Blunda, barn.

 

Mikael Erlandsson

Tills jag mötte digYes! Äntligen! En ny Jim Jidhed! Som vi väntat på en sådan. Skribenten försöker här vara ironisk, om någon undrade. Den här sortens pudel-permanentade powerballader är det värsta jag vet, näst efter blodpudding och Färjestads BK. Likväl är det fullt möjligt tvättäkta göteborgaren Erlandsson kan göra sig gällande i kväll. Sverige är fullt av bittra gamla Foreigner-fans som vill ha upprättelse och inte tvekar att använda en schlageromröstning för att få den. Resten av de poäng som behövs kan han få för sin mäktiga pipa. En rysare.

 

Afro-dite

Aqua playaMja. Nja. Det här vetesjutton. Ju längre veckan gått, desto tydligare har det blivit att "Aqua playa" bara är en skugga av "Never let it go". Att den har mer Ibiza-sand mellan tårna innebär kanske inget problem, men den spretar åt så många håll att man blir alldeles förvirrad. Fjolårsvinnarna försöker gottgöra med ett avancerat dansnummer, men såna övningar har inte visat sig särskilt gångbara i år. I brist på konkurrens går Afro-Dite förmodligen till final ändå, men som helhet kan det här comeback-försöket bli ett präktigt antiklimax.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet